Luxusjacht

Igencsak kigondolkodott a szokásos hajótervező dobozból a Grafito nevű tanulmány alkotója – ami nem is csoda annak tudatában, hogy nem is hajótervező az illető. Az eredmény azonban egy csoda lett – vagyis inkább lenne…
A világ élvonalába tartozó elektromos hajót mutatott be a Wia a Balaton Boat Show alkalmával. A fűzfői gyár új zászlóshajója nemcsak látványos formatervével és az első példány hupikék színével tűnik ki a tömegből, hanem technikai megoldásaival is.
Néhány nappal az orosz ukrán háború kitörése után megélénkült a világtengerek luxusjacht-forgalma a Marine Traffic adatai szerint: a Putyinnal jó viszonyt ápoló oligarchák eszesebbei igyekeztek biztonságba helyezni méregdrága játékszereiket. Mint összeállításunkból kiderül: nem sok sikerrel.
Félig elsüllyesztettek a spanyol partok közelében egy szuperjachtot, amelynek tulajdonosa vélhetően egy orosz fegyverkereskedő. Az áldozatokkal nem járó süllyesztési kísérletet a hajó főmérnöke, egy ukrán hazafi hajtotta végre.
Két szuperjacht építését kezdi meg az idén a horvát Brodosplit. Ezek közül az egyik a világ harmadik legnagyobb vitorlás hajója lesz – jelentette be a cég.
A járványhelyzet „mellékhatásaként” soha annyi elképesztő luxusjacht nem készült még egyetlen évben, mint 2021-ben. Felvillantjuk a legnagyobbakat – hadd gyönyörködjünk vagy háborogjunk vérmérsékletünk szerint.
Megmenekült a csődtől a Perini Navi: karácsony előtt két nappal 80 millió euróért elkelt a patinás olasz hajógyártó. A vevő az olasz The Italian Sea Group (TISG), a világ egyik legnagyobb szuperjacht-gyártója.
Mi az: rózsaszín és úszik? Nem, nem a flamingó. Hanem a Judel/Vroljik & Co rózsaszín csodája, a világ legnagyobb karbonszálas testű szlúpja, a Pink Gin VI. Persze, csak a neve és a génuája rózsaszín, és nem is ez a legérdekesebb benne…