TOP 10: 2021 óriásai

A járványhelyzet „mellékhatásaként” soha annyi elképesztő luxusjacht nem készült még egyetlen évben, mint 2021-ben. Felvillantjuk a legnagyobbakat – hadd gyönyörködjünk vagy háborogjunk vérmérsékletünk szerint.

10. Kensho (Admiral)

A 74,85 méteres Kensho novemberben került vízre Olaszországban. Az Azure Yacht Design tervei alapján épült Admiral jacht teste káprázatos kék színben pompázik. Belterét Jouin Manki tervezte, csapa szerves és természetes anyag felhasználásával. A 20 fős személyzettel üzemelő magánjacht 16 vendég számára kínál osztályon felüli komfortot 8 lakosztállyal felérő kajütben.

9. Amels 78 (Damen)

Az augusztusban átadott 78 méteres „full custom” azaz teljesen személyre szabva épített Amels a Damen Yachtsnál készült. A 14 utas befogadására alkalmas hajó külsejét az Espen Øino, belterét pedig a Zuretti dizájniroda tervezte. A 2,885 GT tömegű Amels különlegessége a főfedélzet körbefutó ablaksora, amelynek köszönhetően páratlanul a szalon.

8. Galactica 80 (Heesen)

Az eredetileg Cosmos néven épült 80 méteres Galactica nem csupán a gyártó Heesen Yachts eddigi legméretesebb alkotása, hanem a legnagyobb (és leggyorsabb) alumíniumtestű hajó is a kategóriájában a maga 80 méteres hosszával. A leglátványosabb pontja a hosszan előrenyúló gerinc alatti tőkesúlya, amelyet ötletesen tengeri szörnynek festettek. Persze a Winch Design által megálmodott belterek is jól festenek, akárcsak a Sinot Yacht Design tervei alapján készült hajótest.

7. Victorious (AK Yachts)

A 2021-es Moncao Yacht Show legnagyobb sztárja (méret szerint mindenképpen) a Michael Leach Design tervei alapján készült 85 méteres Victorious volt. A minden komforttal felszerelt, 20 vendég befogadására alkalmas explorer jacht a török AK Yachtsnál épült. Különlegessége a kis szögben hátranyilazott, kecses orrkialakítás és a méretes, nyílt hátsó fedélzet, amely rengeteg szabad teret kínál. Ráadásul ezen felül még egy fedett úszómedencével is rendelkezik arra az esetre, ha a tenger túl hűvös lenne…

 

6. Viva (Feedship)

Nem kevesebb, mint négyszintes fedélzeti elrendezésével és 94 méteres hosszával a holland Feedshipnél készült Viva egészen lenyűgöző jelenség. Az Azure Yachts és a De Voogt együttműködésében született tervek alapján épült luxushajó hatalmas üvegfelületeinek következtében elképesztően fényes belteret kínál – és nem mellesleg az ablakok nem rontják a test merevségét.

5. Bliss (Feedship)

Alig háromnegyed méterrel hosszabb a holland Feedship másik méretes tavalyi remeke, a Bliss, mint a lista hatodik helyén szereplő Viva. A 94,75 méteres csodahajó dízel-elektromos hibrid meghajtással szeli a hullámokat. A hosszú. nem túl magasra húzott orrkialakítás és a helpiad jellegzetes elhelyezése egyértelműen felismerhetővé teszi a De Voogt Naval Architests által tervezett hajót.

4. Apho (Lürssen)

A 115,1 méteres Apho kívülről szupermodern csodahajó, belül pedig egy szecessziós kastély hangulatát idézi meg méregdrága és pazar bútorzatával. A Nuvolari Lenard tervei alapján a Lürssen hajógyárában épült csodahajó novemberben került vízre, és mint minden szuperdrága úszó játékszert, úgy ezt is megpróbálták felvértezni néhány egyedi jellegzetességgel: ilyenek például a testbe integrált félkör alakú ablakok.

3. Infinity (Oceanco)

A 117 méteres Infinity októberi vízre bocsátásakor a legnagyobb hajó volt, amely az Oceanco gyárában valaha készült – de csak alig egy hónapig, mert novemberben már érkezett is egy nagyobb „testvére”. Elegáns belterét a monacói székhelyű Espen Øino International tervezte, míg a nautikai kialakítással és a külső formavilággal a Sinot Yacht Architesture foglalkozott. Érdekesség, hogy a 2021-es hajók listáján a 117 méteres hossz elég volt a dobogós helyezéshez, ugyanakkor a világ legnagyobb szuperjachtjainak toplistáján ezzel „csak” az 53. helyre rangsorolta a Superyacht Times.

2. Y721 (Oceanco)

Az Amazon-alapító és vezér Jeff Bezos számára készült az Oceanco eddigi legnagyobb hajója, amely nem mellesleg éppenséggel egy vitorlás. Az Y721 nevű csoda 127 méter hosszú, és három, elektrohidraulikus, komputer-vezérlésű árbóca lényegében hasonló szélhajtási rendszerről gondoskodik, mint amilyet a Maltese Falconról vagy a Black Pearlről már ismerhetünk. A hajótest alumíniumból készült acél erősítéssel. Az Y721 nemcsak a tavaly épült legnagyobb hajók listáján lett dobogós, hanem egyben a harmadik legnagyobb vitorlás is, amely ma is szeli a hullámokat.

 

1. Solaris (Lloyd Werft)

Harminc centi híján 140 méteres hosszával a Solaris szinte már az úszó szállodák méretosztályában is szerepelhetne. Az ausztrál ipari formatervező Marc Newson rajzai alapján épült hajó meglehetősen egyedi formatervvel rendelkezik, ügyesen ötvözi a hagyományos luxusjachtos elemeket az explorerek funkcionális dizájnvilágával. A magas, de viszonylag rövid fedélzeti felépítmény mögött lépcsősen kialakított szintek tagolják a 21,7 méter széles hajó hátsó fedélzetét, hatalmas szabad életteret kínálva a hajó 36 utasának. A 139,7 méteres teljes hajóhossz elegendő volt ahhoz, hogy a Solaris bizonyuljon a legnagyobb 2021-ben épített hajónak, de érdemes tudni, hogy ezzel csak a 14. a világ legnagyobb szuperjachtjainak toplistáján, amelyet egyébként a 180,6 méter hosszú Azzam vezet már 2013 óta.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.