Sport

A Balaton egyik legrégibb regattájának hagyományaihoz méltó komoly díjazás és meglepetések várják a 2021. június 5–6. között megrendezendő 53. Mihálkovics Kupa – Internorm Nagydíj és Mihálkovics Speed Race résztvevőit. Már megkezdődött az előnevezés a Magyar Vitorlás Szövetség VIHAR rendszerében.
Hiába mentek fantasztikusan a portugáliai 470-es világbajnokságon a Gyapjas testvérek, hiába kerültek be és nyerték is meg az éremfutamot, végül mégsem sikerült bebiztosítaniuk az olimpiai kvótaszerzést. Vajon hogyan tovább? Erről kérdeztük Gyapjas Balázst.
A portugáliai Vilamourában, az olimpiai Finn dingi osztály Európa-bajnokságának zárónapján már az utolsó előtti, kilencedik futamban elért ötödik hely elég volt Berecz Zsombornak, hogy a tizedik futam eredményétől függetlenül zsebében érezhesse az aranyat (nem is indult el a tizedik futamban). Győzelme a végleges eredménylista publikálásával hivatalossá vált.
A zárónapon is remekelt Berecz Zsombor a portugáliai Vilamourában megrendezett Finn dingi Európa-bajnokságon: az előző napi két győzelme és 11 pontos előnye után ma az első futamon ötödik lett, és ezzel már biztosan ő végzett az élen összetettben.
Továbbra is egytestű, foilos prototípus hajókkal rendezik meg a következő Amerika Kupát 2024-2025-ben, de a csapatoknak egyetlen vitorlással kell végigcsinálniuk a sorozatot. A Team UK már jelezte részvételét kihívóként, sőt nemzeti büszkeségüket félredobva a címvédő új-zélandiakhoz fordultak szakmai segítségért.
Egyetlen győzelemre volt szüksége az Emirates Team New Zealandnek ahhoz, hogy megvédje az Auld Mugot, vagyis az Amerika Kupát. A Peter Burling kormányozta Te Rehutai szerdán végig uralta a regattát a Luna Rossával szemben, és hetedik futamsikerével  negyedszer is Új-Zélandon tartotta a világ legrégibb sporttrófeáját.
Régen alakult olyan izgalmasan az Amerika Kupa döntője, mint az idén. A hatodik versenynapon csak egy futamot tudtak megrendezni (a másodikat szél hiányában lefújták), amit nagy csatában az Emirates Team New Zealand nyert. Ezzel a kiwik 6-3-ra elhúztak az összesítésben, így Peter Burling gárdája szerdán megvédheti az Aould Mugot.
Három versenynap hozott döntetlen, aztán egy szélcsendes kényszerpihenő után az Emirates Team New Zealand dobbantott, és zsinórban két futamot nyert. De ez azért nem ment éppen könnyen.
Mintha Hollywoodban írták volna a 36. Amerika Kupa forgatókönyvét: egymás után a harmadik versenynapon is döntetlent „játszott„ egymással a döntő két résztvevője! A címvédő Emirates Team New Zealand és a kihívó Luna Rossa megint egy-egy futamgyőzelmet aratott szombaton, így a fej-fej melletti csata folytatódik...
Kövess minket a Facebookon is.