Túl szép, hogy igaz legyen… online átverések a hajós piacon

Az elmúlt években többször találkoztam kihagyhatatlannak tűnő hajóvételi lehetőséggel. A használt motorost vagy vitorlást külföldi eladó hirdette. A hajó kiváló állapotnak örvendett, ezt bizonyítandó az eladó számos képet is küldött a leendő vevőnek. A vételár jóval a piaci érték alatt volt, és az eladó még a Magyarországra szállítás költségét is vállalta volna, garanciákkal. Hihetetlen ajánlat! Jobb is, ha nem hisszük el – tanácsolja lapunk állandó jogi szakértője, dr. Csicsely Tamás.

Először hat éve került a látókörömbe hasonló hirdetés. Az itthoni oldalon, magyarul hirdetett, de észak-Európában található hajó nagyon jó vételnek tűnt. A felek hosszasan leveleztek az eladó céges e-mail címéről angolul. A leendő vevő arra kért, ellenőrizzem a papírokat és a konstrukciót. Az elképzelés szerint ugyanis a vevő a vételár felét előre fizette volna, az eladó pedig vállalta, hogy a hajót „szállítmányozó partnere” révén Magyarországra juttatja. A fizetésre a szállítmányozó „biztonságos letéti számláját” tervezték használni, azzal, hogy a vevőnek csak akkor kell kifizetnie a fennmaradó részt, ha tényleg tetszik neki a hajó. Ha nem, akkor a szállítmányozótól visszakapja pénzét, az eladó pedig viseli a visszaszállítás költségét is. Az egész túl szépnek tűnt, hogy igaz legyen.

Árulkodó jelek

Az anyag ellenőrzése során egyre gyanúsabb lett, hogy az eladó titkolódzik, elérhetőségeit és a tulajdonjogát igazoló hajóokmányokat még részben sem szeretné elküldeni. Ez megbízott hajóbrókereknél adatvédelmi okokból néha előfordul, itt azonban más volt a helyzet. A vevőnek az eladótól kapott séma szerződés alapján előre el kellett volna utalnia a vételár felét. A fizetésre megjelölt „szállítmányozó partner” aláíróként, kötelezettségvállalóként az iraton nem szerepelt, hiányoztak az eladó és a hajó azonosítására alkalmas adatok is. Miután szóba került, hogy vevői oldalról hajós szakember is van az ügyben, a kommunikáció lelassult, és amint felvetődött a személyes kiutazás, mint egyetlen biztonságos megoldás is, az eladó köddé vált és többé nem válaszolt semmire. Az elmúlt években hasonlóan ért véget a vásárlás több ilyen hirdetés esetében is.

Mit tehetünk?

Sajnos a meghiúsult gyanús ügyletek és az, hogy nemzetközi hajós oldalak is figyelmeztetnek a veszélyre, még nem alapozzák meg, hogy a hatóságok lépjenek, így a vevőknek kell körültekintően eljárniuk. Kezeljük fenntartással, ha a hajót látványosan a piaci ár alatt hirdetik vagy ha a szokásostól jóval kedvezőbb, vonzóbb feltételeket kínál az eladó. Érdemes leellenőrizni az eladó e-mail címét a netes átverésre szakosodott oldalakon is. Gyanús lehet, ha külföldi eladó hirdet általa nem beszélt nyelven, más ország webes felületén vagy ha kérés ellenére a hajó okmányait, konkrét elérhetőségét és adatait vonakodik elküldeni. Figyelmeztető jel, ha biztonságosnak mondott fizetési rendszeren, például letéti számlán vagy szállítmányozón keresztül előre kéri a vételárat vagy annak egy részét. Az sem életszerű, hogy az eladó saját kockázatára átutaztassa a hajót Európán a kedvünkért.

Nagyon sok eladó hajót kínálnak a hirdetési felületek és természetesen nem állíthatjuk, hogy minden jó vétel mögött átverés leselkedne. Minden esetre, a jó öreg módszer, előre ellenőrzött iratokkal, személyes kommunikációval, kiutazással és hajóátnézéssel, ha macerás is, még mindig megbízhatóan működik.

Fotó: Pixabay

Kövess minket a Facebookon!

[et_pb_article_lister admin_label="Cikklistázó 3 db" _builder_version="3.19.4" articles_num="3" selection="on" only_img="on" featured_only="off" importance="off|off|off" age_restriction="off" exclude_exists="on" articles_layout="vertical_2" featured_img="on" pretitle="off" author="off" date="off" lead="off" /] [et_pb_article_lister admin_label="Cikklistázó 3 db" _builder_version="3.19.4" articles_num="3" selection="on" only_img="on" featured_only="off" importance="off|off|off" age_restriction="off" exclude_exists="on" articles_layout="vertical_2" featured_img="on" pretitle="off" author="off" date="off" lead="off" /]

Ajánlataink