Torlódás az utolsó forduló előtt

Páratlanul fordulatos, szinte drámai versenyt hozott az Extreme Sailing Series sorozat utolsó előtti, Portugália partjainál rendezett fordulója. A Red Bull az utolsó pillanatban szorította le a dobogóról az Oman Airt. Ezzel az osztrákok bekopogtattak az esélyesek klubjába a mindent eldöntő ausztráliai évzáró előtt.

Páratlanul fordulatos, szinte drámai versenyt hozott az Extreme Sailing Series sorozat utolsó előtti, Portugália partjainál rendezett fordulója. A Red Bull az utolsó pillanatban szorította le a dobogóról az Oman Airt. Ezzel az osztrákok bekopogtattak az esélyesek klubjába a mindent eldöntő ausztráliai évzáró előtt.

Szöveg: Simon István

Huszonhárom rajt, ugyanennyi szoros forduló az első bójánál, majd a többinél, és persze ugyanennyi izgalmas befutó mindvégig az Oman Air nyomában – a Red Bull csapata számára erről szólt az Extreme Sailing Series hetedik, lisszaboni fordulója. Az olimpiai aranyérmes Roman Hagara az utolsó futamon biztosította be a harmadik helyet az ománi egység előtt, amely az egész idény során először maradt le a dobogóról. Az osztrákok sikere azt jelenti, hogy immár a Red Bull is felzárkózott az Alinghit üldöző Oman Air nyomába az évzáró ausztráliai forduló előtt. Így aki nyer Sydneyben, azé a 2016-os bajnoki cím.

A bajnokságot vezető svájci Alin­ghi csapat skippere, Morgan Larson kezdettől fogva az üldöző Oman Air-re figyelt: „Tudtuk, hogy blokkolnunk kell az Oman Airt az utolsó futamon. Morgan ugyan elég kemény volt a rajtnál, de sikerült jelentősen lelassítani őket” – mondta Arnaud Psarofaghis, a svájci egység vezetője. Az első jelnél csak a nyolcadik helyen forduló Oman Air csapatának tagjai erről persze biztosan másképp vélekedtek, de Morgan Larson diplomatikusan nyilatkozott. „Lisszabonban is bebizonyosodott, hogy az Alinghi a legjobb csapat jelenleg. Sok munkánk lesz még az utolsó fordulóig, ha fel akarunk zárkózni hozzájuk, de biztos vagyok benne, hogy nagyon meg fogjuk nehezíteni a dolgukat Sydneyben.”

Az Alinghi egy kicsivel kényelmesebb helyzetben várja az utolsó fordulót: „Ausztráliában csak arra kell figyelnünk, hogy az Oman Airt magunk mögött tartsuk. Ez egy mindent-vagy-semmit játszma lesz” – mondta Psarofaghis.

A remek formában versenyző svájciak az idei harmadik győzelmüket aratták Lisszabonban, de csupán kétpontnyi előnyük nem hangzik túl megnyugtatóan az évzáró előtt.

Persze nem csak az élmenők között volt szoros a verseny Portugáliában: a szabadkártyával induló francia NORAUTO csapat nagy meglepetésre a második helyen végzett az összetettben. Az Adam Minoprio által vezetett hajó legénysége bebizonyította, hogy van keresnivalójuk a sorozatban.

A lisszaboni verseny utolsó napja az izgalmakon kívül olyan látványos küzdelmet hozott, amilyet egész évben kívántak a versenyzők: a GC32-esek 35 csomós sebességgel repültek a víz fölött. A férfias próbán a hölgyek is helytálltak: az Extreme Sailing Series története során első alkalommal indult hölgycsapat, a kanadai Thassala Magenta Racing két futamon is dobogós helyezést harcolt ki magának. De az új-zélandi olimpikon, Sharon Ferris-Choat által vezetett hölgycsapat az utolsó napon talán kissé túlságosan is kemény volt: ütközött a SAP Extreme Sailing Team GC32-esével. A dán csapat hajója megsérült, így az utolsó nap hat futamából négyet is kénytelenek voltak kihagyni. De nem ez volt a lisszaboni verseny egyetlen ütközése: a szabadkártyás amerikai Vega Racing a hazai közönség kedvencével, a Sail Portugal – Visit Madeira csapatával keveredett egy kis csetepatéba.

Ennek következtében a portugálok egész éjszaka dolgoztak a hajójuk helyreállításán – sikerrel, hiszen az utolsó napon ők is rajthoz tudtak állni. De a hetedik helyet már nem tudták elvenni a Vegától, amely szorosan a Land Rover BAR Academy mögött zárt.  Az Extreme Sailing Series utolsó futamát Sydneyben rendezik december 8–11 között.

 

Lisszabon – Végeredmény

  1. Alinghi (SUI) 252 pont
  2. NORAUTO (FRA) 242 pont
  3. Red Bull Sailing Team (AUT) 223 pont
  4. Oman Air (OMA) 212 pont
  5. SAP Extreme Sailing Team (DEN) 192 pont
  6. Land Rover BAR Academy (GBR) 175 pont
  7. Vega Racing (USA) 155 pont
  8. Sail Portugal – Visit Madeira (POR) 153 pont
  9. Thalassa Magenta Racing (CAN) 130 pont

 

Összetett állás

  1. Oman Air (OMA) 79 pont
  2. Alinghi (SUI) 77 pont
  3. Red Bull Sailing Team (AUT) 73 pont
  4. SAP Extreme Sailing Team (DEN) 61 pont
  5. Land Rover BAR Academy (GBR) 54 pont
  6. Sail Portugal – Visit Madeira (POR) 49 pont
  7. CHINA One (CHN) 29 pont
  8. Team Turx (TUR) 11 pont

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.