Cikkek

Véget ért a majdnem egy évtizedig tartó kikötőhely-válság a Balatonon: tavaly óta sorra nyílnak az újabb és újabb helyek, és vannak még épülőfélben lévők is. Vajon milyen új helyzetet teremt a keresletiről kínálatira forduló piac? Csökkennek az árak? Érezhető fluktuáció? És aki helyet keres, hol nézzen körül? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
Roppant furcsa jelenet zajlott le nemrégiben a francia partok közelében: egy bajbajutott túravitorlás vészjelzésére egy több mint kétszáz éve elsüllyedt svéd háromárbócos fahajó érkezett a mentésre. Bemutatjuk az egyáltalán nem is olyan kísérteties vitorlást.
Kopár István nemrég töltötte be 71. életévét, de továbbra sem nyugszik. Talán a 66 évesen teljesített Golden Globe Race befutója után megfordult benne, hogy ezután már békésebb programokra adja a fejét. De pihent már eleget, úgy érzi várja még az óceán, egy újabb földkerülés. Ezúttal a nehezebb irányba, nyugat felé hajózva.
A futball az egyik legnépszerűbb sport világszerte, és ahhoz, hogy a játékot a lehető legjobban élvezhessük, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Ezen belül is kiemelt fontosságú a megfelelő futballcipő kiválasztása, hiszen ez közvetlenül befolyásolja a teljesítményt, a kényelmet és a sérülések megelőzését. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a tökéletes futballcipő kiválasztásakor.
 A vitorlás élet télen sem áll meg, annyi már a fagymentes kikötő a Balatonon is, hogy néha több hajó van vízen decemberben, mint augusztusban. És persze az Adria is ilyenkor indul be. De a tél más kihívásokat jelent, mint a nyári jó idő, utánajártunk hát, milyen meleg holmit érdemes ilyenkor viselnünk.
A tíz legkülönösebb vízi járművét válogattuk összemerő önkénnyel, pusztán saját értékítéletünkre hagyatkozva. Vannak köztük zsákutcának bizonyult fejlesztések, legendák homályába veszett hajók és persze olyanok is, amelyek a jövő fejlesztési irányait képviselik a jelenben.
Szólhatnak a hírek bármilyen csodálatos high-tech új hajóról, azért mindig olyankor hördülünk fel a leghangosabban az elragadtatottságtól, amikor egy-egy klasszikus hajóról hallunk valamit. Legutóbb a Ranger szerepelt az internetes hírcsatornákon (nálunk is), abból az apropóból, hogy alapos felújításon esett át. Kihasználjuk az alkalmat, és felelevenítjük a legendás J-osztályos szépség történetét.
Egyre gyakrabban kerül szóba mostanság a balatoni motorhasználati szabályok újragondolásának lehetősége. Ezt a charter-cégek ilyen irányú igénye mellett az elektromos és hibrid hajók terjedése is felszínre hozza. De mi is a helyzet most? Ezt tekintette át állandó jogi szakértőnk.
Mi lesz a lepusztult hajók sorsa? Ennek jártunk utána Kollmann András remekül illusztrált riportja segítségével legfrissebb lapszámunkban.
Tavaly mutattuk be Hans Spitzauer osztrák vitorlázó világbajnok és olimpikon nagyszerű daysailer hajóját, a Lago26-ot. A hajóépítő idén meghívott bennünket wiener neustadt-i végszerelő műhelyébe, hogy megnézzük hol készülnek