Cikkek

A Balatonnál tanult meg vitorlázni, a Golden Globe Racen 18 versenyző közül, 4. helyezettként ért célba. Az amerikai és magyar zászlóval fellobbogozott Puffin nevű hajójával 263 napig tartott magányos és emberfeletti utazása 2018-ban, amelyről magazinunkban már több alkalommal is beszámoltunk. Most a likebalaton.hu-n jelent meg egy interjú vele – íme!
Nagyon rosszul viseli a kudarcot. Zavarta, hogy hiába a sok erőfeszítés és áldozat, a hajó mellett, a műhelyben töltött éjszakák… sokáig nem jöttek az eredmények. De éppen ez adott plusz motivációt Bali Istvánnak, az RSM2 technikai vezetőjének ahhoz, hogy minden eddiginél keményebben odategye magát az idei Kékszalagon. Az eredményt ismerjük: az RSM Sailing Team tizedik nekifutásra megnyerte a díszes Herendi trófeát. Igazi csapatmunka volt, az alázat diadala – mondja a Vitorlázás Magazinnak a Bali Racing alapítója, akinek szakmai tudása nélkül ez a siker aligha lett volna lehetséges.
Melyik a világ legdrágább vitorlása? Milyen botrány volt az Amerika Kupás előkészületek során? Kik az esélyesek a Vendée Globe megnyerésére? Kik és mik a vitorlázók fő ellenségei? Mit tehetünk a hínár ellen? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Vitorlázás Magazin most megjelent, 2020/5-ös lapszámának sok érdekes cikke. Ízelítő a tartalomból.
Az idén a szokásosnál kicsit később, augusztus 22-én jött el a túlfogyasztás világnapja – vagyis az a nap, amikor elérjük azt a pontot, amikor felhasználunk minden természeti erőforrást, amit a Föld egy évben meg tud termelni. Onnantól kezdve már „hitelbe” használunk mindent. Előző lapszámunkban pont erről értekeztünk...
A vitorlázás nem éppen zavartalan dolog. A hajós életet és a hajós életét számtalan kisebb-nagyobb kódolt buktató nehezíti. Összeszedtük a legbosszantóbb, legveszélyesebb nyűgöket és listába foglaltuk őket. Aki régóta hajózik, az ráismer ezekre, aki csak most ismerkedik a sporttal, az jó ha tudja, mire készüljön.
A szezon vége a hajóeladások legaktívabb időszaka. Megélénkül a használt hajók piaca, a külföldi behozatal és az új hajók eladása is. A szezonzáró hajókiállításokon tudjuk utoljára vízen áttekinteni a kínálatot, kipróbálni és kiválasztani a számunkra ideális típust. Ilyenkor érdemes a nemzetközi használt hajós hirdető oldalakat is aktívan böngészni álmaink hajója után – tanácsolja jogi szakértőnk.
Lehet, hogy ismét frissítették a Kékszalag nevű nagy vitorlás társasjátékot, és lehet, hogy ezt csak az MKB-Prospex Team vette észre. Hogy ez tényleg így van vagy sem, az majd kiderül, az viszont biztos, hogy a csapat olyan útra lépett, amely sokak számára követendő lehet, és amely megváltoztathatja a játékot. Véleménycikkünkben kifejtjük, miért.
Kövess minket a Facebookon is.