ESS: HOLTVERSENY FÉLTÁVNÁL

Miután Madeirán az SAP, egy hónappal később, Barcelonában pedig az Omain Air gárdája diadalmaskodott, a riválisok befogták az Alinghit. A szezon felénél holtverseny alakult ki az Extreme Sailing Series pontversenyének élén, ami garantálja, hogy 2017 klasszikus szezonként vonul be a népszerű vitorlássorozat emlékkönyvébe.

Miután Madeirán az SAP, egy hónappal később, Barcelonában pedig az Omain Air gárdája diadalmaskodott, a riválisok befogták az Alinghit. A szezon felénél holtverseny alakult ki az Extreme Sailing Series pontversenyének élén, ami garantálja, hogy 2017 klasszikus szezonként vonul be a népszerű vitorlássorozat emlékkönyvébe.

Szöveg: Simon István Képek: ESS/Lloyd Images

Két remek hangulatú nyári viadallal, az immár klasszikusnak számító madeirai körversennyel, illetve a versenynaptárba hat év után visszatért barcelonai viadallal folytatódott az Extreme Sailing-sorozat szezonja.

Az Alinghi érkezett éllovasként a katalán fővárosba, de Arnaud Psarofaghis legénységének nehézségeket okozott a változékony irányú és erősségű szél. A verseny hajrájára az SAP Extreme Sailing Team fordult rá vezető helyen, az Alinghi csak harmadik volt. De a svájciak összekapták magukat a zárónapon, főleg a rajtok tekintetében, ami elég volt ahhoz, hogy ha orrhosszal is, de megelőzzék az Oman Air gárdáját. „Megszereztük az ezüstérmet, így nincs okunk panaszra. A végére belejöttünk, az utolsó futamon majdnem megvertük az SAP-t, de összességében jobbak voltak Köstnerék” – értékelt Psarofaghis. A dánok egyébként kettős sikert arattak a portugál partoknál: a verseny megnyerése – a muscati viadal után ez volt az idei második sikerük – mellett övék lett a verseny leggyorsabb hajójának járó különdíj is, amiért 24,5 csomós sebességgel szelték az óceán habjait a Funchal-öbölben.

Egy hónappal később a mezőny visszatért a Barcelonai-öbölbe, ahol utoljára 2011-ben vendégeskedett az Extreme Sailing Series. A szervezők így immár elmondhatják magukról, hogy három olimpiai városban
– Csingtao, Rio, Barcelona – rendeztek versenyt.
A régi-új helyszínen két spanyol szabadkártyás csapat is rajthoz állt, a Team Extreme annak a Mitch Bootnak az irányításával, aki az ESS-ben éveken át használt Extreme 40-es katamaránt tervezte, és aki angol létére három évtizede Barcelonában él és virul (azaz, vitorlázik).

Az Alinghi remekül kezdte a viadalt, az első hét futamból csak egyszer nem végeztek dobogós helyen, de a második napon „emberükre” találtak az SAP és az Oman Air gárdájában. Rasmus Köstner vezérletével a dánok zsinórban három futamot nyertek, majd a Phil Robertson vezette ománi egység vette át az irányítást: megszakítás nélkül tíz futamban végeztek a legjobb három között! Az SAP és az Oman Air látványos csatájának az utolsó előtti napon az időjárás vetett véget: a szél megbolondult, összevissza fújt az öbölben, és amikor a Red Bull Extreme Team hajója egy fordulónál felborult, a szervezők úgy döntöttek, leállítják a versenyt. Roman Hagara legénysége és a katamarán is megúszta komolyabb sérülés nélkül a borulást, sőt, az osztrákok huszáros hajrába kezdtek. A zárónapi öt futamból hármat megnyertek, az utolsó, dupla pontot érő futamon harmadikok lettek, így hősies küzdelemben szerezték meg a 2. helyet. Ez a Hagara-brigád eddigi legjobb eredménye idén. Ugyanezt elmondhatja magáról az Oman Air is, amely három bronzérem után végre győzelemmel zárt egy viadalt. „Nagyon kemény négy napon vagyunk túl, trükkös szélviszonyokkal, de az eredményünk hibátlan!” – értékelte csapata teljesítményét Robertson. „Kulcsfontosságú volt, hogy sokat gyakoroltuk a rajtolást, és hogy nyomás alatt is tudtuk hozni az eredményeket.”

The Extreme Sailing Series. Act 3. Madeira, Portugal. The GC32’s racing on day 3 of the event.
Credit – Mark Lloyd/Lloyd Images

Madeirai győzelme és barcelonai dobogója révén az SAP felzárkózott az Alinghi mellé (43-43 pont) a bajnokságban, őket a barcelonai győztes Oman Air egyetlen ponttal lemaradva követi. Minden idők talán legizgalmasabb ESS-bajnoki idénye augusztus közepén (lapzártánk után), Hamburgban folytatódik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.