A svájciak nyerték az ESS-t

Az Alinghi nyerte az Extreme Sailing Series 2018-as sorozatát.

Az Alinghi nyerte az Extreme Sailing Series 2018-as sorozatát.

Új rekorddal az Alinghi lett az Extreme Sailing Series 2018-as bajnoka. A svájci legénység – Arnaud Psarofaghis kormányzásával – nagy hajrával megnyerte az ESS 2018-as utolsó fordulóját decemberben a mexikói Los Cabosban. Vagyis a szezon 7 viadalából ötöt behúztak, fölényesen verve az OmanAir-t és az SAP Extreme Sailing Team-et. Ernesto Bertarelli hajója ezzel 2008, 2014 és 2016 után negyedszer nyerte meg a nem hivatalos katamarán-világkupát, beállítva az ománi The Wave Muscat rekordját.

Az évzáró los cabosi fordulón eleinte úgy tűnt: a Red Bullnak áll a zászló, hiszen az osztrák csapat az első hat futamon 4 győzelemmel kezdett. Ezzel a bikások alaposan megkavarták a papírformát. A sorozat bajnoki címéért a svájci Alinghi, a dán SAP Extreme Sailing Team és az OmanAir gárdája csatázott, őket mindössze 5 pont választotta el egymástól a döntő viadal előtt. A GC32-es katamarán-világkupa idei utolsó versenyének félidejénél úgy tűnik, egyedül Phil Robertson legénysége tudott lépést tartani Roman Hagaráékkal: két versenynap után a Red Bull és az Oman Air holtversenyben vezet, megelőzve az Alinghit és az SAP gárdáját. Ha az omániak megnyernék a dupla pontokat érő utolsó versenyt, még az sem garantálná a bajnoki címüket, a 3. helyen álló Alinghi ugyanis így is megelőzné Robertsonékat, egyetlen ponttal. A Red Bull esetleges 2. helyével viszont az osztrákok megvernék a bajnokság 4. helyén álló brit INEOS Rebels csapatát.

A változékony szél miatt négy helyett csak két futamot tudtak megrendezni az Extreme Sailing Series utolsó fordulójának 3. napján. Miután mindkét futamot az Alinghi nyerte, a svájciak felzárkóztak a 2. helyre az OmanAir mögé, ezzel Arnaud Psarofaghis legénysége nagy lépést tett a negyedik ESS-bajnoki címe felé. Az új-zélandi Phil Robertson kormányozta ománi hajónak ezúttal két 3. hely jutott, a 7. futamban a címvédő SAP Extreme Sailing Team, a 8. futamban a Sir Ben Ainsley vezette INEOSRebels futott be másodikként. A Mexikóban erősen kezdő Red Bull SailingTeam teljesítménye szombaton kissé visszaesett, Roman Hagaráéknak be kellett érniük két 4. hellyel.

Az évad legjobb pillanatainak videó-összefoglalója:

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.