VG: Ismét élen a korelnök

Újra a 61 éves Jean Le Cam vette át a vezetést a Vendée Globe-on: a veterán francia a hírhedten vakmerő Thomsonnál is meredekebben vágtatott be a Theta nevű viharba, és bevállalt egy elképesztően kemény menetet. Még legfőbb riválisának is elállt a szava tőle.

„Ott lenni azzal a hajóval ahol ő van (az élen – a szerk.) az ő korában – ez egyszerűen briliáns” – fogalmazott roppant sportszerűen Alex Thomson Jean Le Cam teljesítményével kapcsolatban. Veterán riválisa ugyanis hozzá képest némi lemaradással vitorlázott bele a Theta nevű trópusi viharba, de nála jobban jött ki belőle. És csakis a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni a harmadik helyen haladó Benjamin Detroux teljesítményéről is. A francia vitorlázó ugyanis elvesztette szponzorait a verseny előtt, és csak az utolsó pillanatban sikerült olyan támogatóra találnia, amely legalább a legszűkebb költségvetéshez szükséges pénzeket a rendelkezésére bocsátotta – egy roppant fontos társadalmi üzenettel. (Az Omia – Water Family a vízkészletek megóvására hívja fel a figyelmet.) A 30 éves francia sportember Alex Thomson levetett hajójával, a 2012-13-as Vendée Globe-on használt Farr-deisgn IMOCA 60-assal indult, amely papíron az egyik legkevésbé esélyes egység. Jelenlegi dobogós pozíciója mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

A mezőny eleje tegnap rongyolt keresztül a Theta nevű trópusi viharon, amely Thomson szerint pont olyan volt, mint amilyennek az előrejelzések ígérték. „Nem volt éppen kellemes. Nagyon szeles, hatalmas hullámokkal, sok hánykolódással. Hogy mekkorák voltak a hullámok? Nem is igazán tudtam figyelni. Az biztos, hogy a sűrűjéből kifelé jövet még mindig 6-6,5 méteresek voltak. Időnként 60 csomós befúvások is voltak… Ilyen körülmények között az ember csak arra koncentrál, hogy túlélje valahogy.”

Thomson a hajó kajütjében vészelte át a vihart – de Le Cam a kokpitban küzdötte végig. „Atyaisten, Le Cam egyszerűen hihetetlen. Hihetetlen” – fogalmazott 60 éves riválisáról a Veszélyember.

A mezőny java ma délnek fordulva, sokkal kevésbé rázós körülmények között próbálja kipihenni egy kicsit a tegnapi fáradalmakat, mindenki arra készül, hogy egyen és aludjon egy kicsit. A szél 15-20 csomós, a hullámok pedig már „csak” két méteresek – az előző órákhoz képest ez már sétagalopp. Tegyük hozzá: egyelőre…

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.