VG-hősök: Damien Seguin – Groupe Apicil

A Vendée Globe mezőnyében alighanem a francia Damien Seguim a legbátrabb versenyző, aki a szó szoros értelemben arra készül, hogy egy kézzel kerülje meg a Földet.

Damien Seguin sohasem fogadta el hátráltató tényezőnek a fogyatékosságát, hogy születése óta nem tudja használni a bal kézfejét. Éppen ellenkezőleg: a 41 éves nantes-i vitorlázó akaraterővel és tehetséggel pótolja mindazt, amitől a természet megfosztotta. Damien eddig négy paralimpián indult és eredménysora tiszteletet parancsoló: két aranyérem (Athén 2004 és Rio de Janeiro 2017), egy ezüstérem (Peking 2008) és egy 4. hely (London 2012) büszke birtokosa. Mindezt a 2.4 mR hajóosztályban érte el, ugyanolyan vitorlással, amilyennel eddig öt világbajnoki címet nyert. Ezt csinálja utána valaki!

Első szóló győzelmét a 2017-es Tour de France á la Voile-on aratta, majd 2018-ban tiszteletet parancsoló harmadik helyen ért célba a Bermudai 1000 mérföldesen és hatodik lett a Rum-úton. Tavaly amellett, hogy behúzta ötödik világbajnoki címét kedvenc kategóriájában, ismét részt vett a Bermudai 1000-en (11. lett) és a Rolex Fastnet Race-en, amelyet 16.-ként zárt. Jót tett az önbizalmának, hogy az év végén még behúzott egy ötödik helyet a Défi Azimut regattán. A 40-es hajókkal elért biztató eredményei után döntött úgy, hogy a világon elsőként megpróbál egy kézzel teljesíteni egy szóló földkerülő regattát. A Groupe Apicil IMOCA 60-ast a francia legenda, Jean Le Cam tanácsainak segítségével átalakította (ergonómiai változtatásokra, például a csörlők speciális elhelyezésére kell gondolni), hogy a hajó a legvadabb vizeken is kordában tartható maradjon. A bátor Damien Seguin az élő bizonyíték arra, hogy akaraterővel és némi finesszel sokra lehet vinni a vitorlássportban. És persze a bátorság sem árt…

Fotó: DPPI

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.