Pet-palackok ellen versenyeznek az e-hajósok

Hangsúlyos környezetvédelmi üzenettel rendezik meg a jövő héten az immár 10. e-hajós versenyt, a Zöldszalag Regattát Balatonkenesén: A hagyományos csillagtúra mellett lefutják (pontosabban inkább: lekocogják) a Kékszalag távjával felérő teljes tókerülést is, amellyel a zöld hajók növekvő hatótávját szeretnék demonstrálni, és nem mellesleg a 4Ocean számára is adakoznak a vizek tisztításának ügyéért.

Nagyobb és színesebb lesz az idei, immár 10. alkalommal, augusztus 5-7. között megrendezendő Zöldszalag Regatta, hiszen több indulót várnak és sokkal több parti programmal szórakoztatják a résztvevőket és az érdeklődőket a szervező Balatonfői Yacht Club területén.

A keleti medencében rendezett csillagtúra-jellegű verseny alapszíne természetesen továbbra is a zöld marad, hiszen a regatta valamennyi indulója zéró emissziós hajtóművel ellátott hajó, amelyek még a versenyre igyekezve vagy onnan vissza a báziskikötőjük felé sem szennyezik motorozással a Balatont.

Éppen ez, a környezet védelme az idei Zöldszalag Regatta legfontosabb üzenete, hiszen a 10. évforduló jól jelzi, hogy milyen régen közlekednek már zéró emissziós hajók a Balatonon. És egyre több is van belőlük, amit az is bizonyít, hogy míg az első versenyen még csak 12 hajó állt rajthoz, addig az idén több mint negyven egységre számítanak a szervezők.

Az idén először egy új eseményre is sor kerül: a Balaton első töltés- és kikötés nélküli körbehajózása a cél a fesztivál nulladik napján, vagyis augusztus 5-én, csütörtökön rajtoló Türkiz Regattán. Ez azonban nem verseny lesz (bár a szervezők később tervezik, hogy versennyé fejlesztik fel ezt is), hanem egy közös túra a Kékszalag teljes távján – „zöld” hajókkal.

„Az ötletet az adta, hogy amikor 2012-ben megrendeztük az első Zöldszalagot, akkor a korabeli technikai színvonal mellett még komoly kihívásnak számított a keleti medence körbehajózása is. Az elektromos hajtásláncok gyors fejlődésének köszönhetően azonban ma már a teljes Balaton körbehajózása sem lehetetlen feladat, sok hajó képes erre – és ezt szeretnénk is bebizonyítani egy közös túrázással” – mondta el Viszkei András, a Wia alapítója és a Zöldszalag Regatta ötletgazdája.

A Zöldszalag és a Türkiz Regatta azonban nem csupán az elektromos hajózás fejlődését hivatott szemléltetni, hanem mindkét rendezvény igyekszik a hajósok szemléletét is formálni. A fenntarthatóság és a környezetvédelem minden elektromos hajógyártó közös és hangsúlyos üzenete, amelyet már évekkel az autógyártók előtt hangoztattak. Mindennek a szervezők most azzal adnak még nagyobb nyomatékot, hogy a Türkiz Regatta résztvevői hajónként két-két 4Ocean karkötőt kapnak a szervező BFYC jóvoltából, ezzel is csökkentve a mások által okozott környezetszennyezést. (A 4Ocean a világ legismertebb környezetvédelmi nonprofit vállalkozása, amely a tengereket tisztítja a műanyagszennyezésektől – főleg a mikroműanyagoktól – és igyekszik felhívni a figyelmet az óceánok élővilágának pusztulására. Minden értékesített karkötő árából egy fontnyi (0,453 kg) szemetet távolítanak el a vízből.)

A környezetvédelem mellett a fesztivál persze a jó hangulatról szól – abból pedig aligha lesz hiány a háromnapos program során. Lesz több élőzenés műsor, köztük akusztikus koncert és bulizenekaros este, lesz DJ show White Partyval és tűzijáték is – hogy csak néhányat említsünk. De a háromnapos zöldfesztivál fő attrakciója természetesen maga a Zöldszalag Regatta, amely egy érdekes ügyességi verseny, egyfajta klasszikus csillagtúra a vízen; a hajósoknak a rendezőktől kapott elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük, és megérinteniük. További nehezítés, hogy a check-pontok némelyike a szárazföldön lesz! A versenyre bárki nevezhet, aki elektromos hajóval rendelkezik, az eredményeket külön osztályokba sorolva (méret és akkumulátor-kapacitás szerint) értékelik. A hajók egyszerre vágnak neki a távnak 7.-én délben, de aztán mindenki a saját taktikája szerint haladhat a pályán.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.