Nagy versenyek csatlakoznak a Virtual Regatta helyszíneihez

A Trofeo Princesa Sofia Iberostar és a genovai Hempel világkupa után a Medemblik Regatta és a Semaine Olympique Francaise, a legnagyobb olimpiai vitorlás versenyek is bejelentették, csatlakoznak az e-vitorlázáshoz.

A koronavírus miatt minden tavaszra kiírt válogató eseményt lefújtak a világban. A Trofeo Princesa Sofia Iberostar már fut a virtuális térben és szintén zajlik a Hempel Világkupa-sorozat a genovai rendezők kapcsolódásával. Most a medembliki világverseny és a Semaine Olympique Francaise új tagént kapcsolódott az elektronikus versenysorozathoz. A Semaine Olympique Francaise április 20-án indult, a finálé és döntő április 26-án lesz, a Medemblik Regatta pedig június 4–7-ig tart.

Jelenleg fut egy e-vitorlás világbajnokság és számos ország e-vitorlázói most is versenyeznek a nemzeti válogató bajnokságokon. Ezekhez elsőként Franciaország, Olaszország és Hollandia csatlakozott, itt már tavaly voltak országos bajnokságok.

Az olimpiai virtuális versenyeken két nagyon látványos és gyors olimpiai hajó, a 49er és a Nacra 17 választható. A lebonyolítás mindenkinek nyitott válogatókkal kezdődik, majd az éremfutamok következnek az utolsó két napba sűrítve. A nagy regatták virtuális változataiból, a kiírt hajóosztályokból győztesként kikerülő két versenyző jut tovább az eSailing Világbajnokság első futamaiba. A 2020-as világbajnokság döntője élő esemény lesz a tervek szerint, ezen tavaly a világ nyolc legjobb versenyzője indult és 10.000 dollár volt a fődíj.

2019-ben 74 ország 170 000 versenyzőjével zajlott az eSailing világbajnokság. Összesen hét hajóosztályban, nyolc helyszínen zajlottak a versenyek, de várhatóan tovább bővülnek a lehetőségek, a fejlesztések és tesztelések zajlanak most is.

Az eSailing mindenkinek elérhető a gyakorló vitorlázóktól a gamerekig, vagy akinek van hozzá egy számítógépe, internet kapcsolata, okostelefonja, vagy tabletja. Az első lépés egy vitorlás iskola a játékban, ahol az alapvető manővereket, pályákat, iránytartást, fordulást és rajtolást lehet pár perc alatt begyakorlni és elsajátítani. A Word Sailing webes játékának a harmadik verziója eddig a legjobb fejlesztésű platform, az eSailing világbajnokság is a Virtual Regatta programon fut.

Vannak persze kritikus hangok is a játék körül, a gamerek szerint ez a változat vagy az idősebb játékosokat fogja lekötni, vagy valószínüleg a vitorlázást nagyon szerető fiatalokat, esetleg akinek már nagyon hiányzik a hajózás – de őket is csak egy ideig. Napjaink számítógépes játékainak a sokkoló vizuális ingerei között egy nagyon nyugodt, mondhatni unalmas játéknak számít, így a gyerekek pár összecsapás után hamar visszatérnek kedvenc kockuló programjaikhoz. A Sail GP, az America’s Cup legenda Russell Coutts újabb sorozata is elkészítette a maga versenyét a Virtual Regatta platformon, ez az eD50. Itt már láthatóak olyan fokozott ingerek és feszültebb, gyorsabb játéklehetőség, ami még a gamereket is megmozdítja, várhatóan ez lesz a parton görnyedő sportolók egyik legkedveltebb versenye.

Arra mindenképpen nagyon jó a játék, hogy aki nem tud vízre menni pótolhassa a taktikai élményt és egy kicsit a versenyhangulatot és nagyon sok új érdeklődőt vonz be a sportágba. Sokat segít most az otthonukba zárt vitorlázókon a Virtual Regatta és rengetegen próbálják ki ezt a játékot.

Hogy mi pótolhat egy cruising, vagy szabadidős vitorlázást? A szél simogatását, vagy a hullámok csapódást és azt a komplex élményt, amit ez a nagyon összetett sport ad? Erre nem látunk még megoldást, de valószínüleg felesleges is keresni. Reméljük hamarosan vízre szállhatunk a kialakulóban lévő új működési szabályok szerint és nem kell a virtuális valóságban kergetni az illúziókat. Aki eddig még nem vitorlázott, vagy versenyek közelébe se kerülhetett az végre ingyen belekóstolhat ebbe a sportba és ha még elsőre nem is vág bele a saját, vagy bérelt hajóba, egészen biztos hogy nagyobb érdeklődéseel és egészen más szemmel, új rajongó jelöltként fogja figyelemmel kísérni olimpikonjaink szereplését. A versenyek közvetítésében is rettenetesen sokat segít ez az oktató eszköz! Egy értő közönségnek sokkal több információt lehet majd átadni, jóval rövidebb idő alatt. Ha kicsit többet tudnak meg saját tapasztalataik alapján a vitorlás versenyzésről jobban fogják keresni a valódi vitorlázást is – még ha ez elsőre virtuálisan zajlik, akkor is nagyon hasznos.

Mindenkit bíztatunk, hogy próbálja ki az ingyenes Virtual Regatta alap programot – jó e-szelet!

FELHÍVÁS

Olvasói segítséget kérünk az eSailing magyar nevének a megtalálására! Kérjük javaslataikat, vagy tippjeiket a facebook oldalunkon küldjék el üzenetben!

Lehet kacagtató lesz pár tipp, de gondoljuk el, hogy a surf, ma már szörf szónak is az első használata viszka volt a vitorlás-deszka összetételből rövidítve. Azért tegyünk egy kreatív próbát! Várjuk a javaslatokat ITT!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.