Magyar bronzérem a Laser Európa Kupán

Jól végződött az előző év a magyar vitorlássport számára, hiszen egy magyar versenyző, Nagy Bendegúz még december végén is szállított egy jelentősebb világversenyen szerzett érmet: az ifjú laseres a horvátországi Hvarban a harmadik helyen végzett az Európa Kupán.

Az ománi ifjúsági világbajnokság után nem sok pihenőt engedélyezett magának a balatonfüredi BYC ifjú laserese, Nagy Bendegúz. Alig egy hét itthonlét és a Szenteste után máris pakoltak klubtársával, Demjén Olivérrel együtt és elutaztak a horvátországi Hvarba, a Laser hajóosztály (ILCA 4, 6, 7) Európa kupa sorozatának utolsó állomására, a 44. Újévi regattára. Bende a Laser Radialosok 26 hajóból álló mezőnyében küzdött, hét futamban; Olivérnek Laser 4.7-ben 32 ellenfele volt, itt hat futam alapján hirdettek végeredményt.

Bende rövid összefoglalót küldött a december 30-án véget ért Európa kupa döntőről a hunsail.hu-nak. E szerint: „25-én este érkeztünk a verseny helyszínére, majd másnap reggel hajószerelés és nevezés után kedvező 8-10 csomós keleties szélben két órát tudtunk edzeni. Az első versenynapon enyhén felhős idő és észak-északnyugati szél fogadott minket, amiben két szuper futamot tudtak rendezni. Olivér jól kezdte a versenyt egy 2. és egy 7. futam eredménnyel indított. Én sajnos egy korai rajttal kezdtem, de utána egy magabiztos 2. helyet szereztem. A második napon felhős, front szerű időjárás volt ami sokszor megnehezítette a mezőny dolgát. Az ILCA 6,7 osztálynak két futamot sikerült rendezni míg az ILCA 4 második futamát radikális szélváltozás miatt érvénytelenítették. Olivér ezen a napon egy 1. hellyel alapozta meg előnyét. A harmadik nap erősödő észak- északkeleties, kezdetben 15 később 22 csomós szélben remek két futamot vitorláztunk. Olivér kiváló vitorlázással egy 1. és egy 3. hellyel folytatta a versenyt. Utolsó nap egy rövid vízi halasztás után kezdtük meg a futamot, mivel szélsőséges szélirány változások nehezítették meg a rendezők dolgát. Balcsapásos lee rajt után sikerült lekereszteznem a mezőnyt és a kiszámíthatatlan szélfordulók ellenére megnyertem a futamot. Az ILCA 4 versenyzői számára a rajt utáni óriási jobbos szélforduló megkavarta pozíciókat, de Olivérnek sikerült a 6. helyre felkúsznia magát, míg a konkurensek kieső futamot vitorláztak. A szélviszonyok sajnos nem tették lehetővé a további versenyzést. Olivér stabilan teljesítve megnyerte a versenyt, ezzel az összetett Európa Kupa 3. helyén végzett. Jómagam ezt a fordulót a 7. helyen fejeztem be, amivel megnyertem az összetett Európa Kupát, 2019 után második alkalommal.”

Eredmények

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.