4 magyar érem a Repülő Hollandi vb-n

Remek eredményekkel kezdték az évet Repülő Hollandi hajóosztályban a magyarok: összesen négy párosunkat is éremmel térhetett haza a floridai St. Petersburgban rendezett világbajnokságról.

A tervezett 12 helyett 9 futam alapján hirdettek végeredményt a floridai Repülő Hollandi világbajnokságon, miután két versenynapon viharos szél fújt, kettőn gyenge, az utolsó napi, Húsvét vasárnapi futamokat pedig versenyzésre alkalmas szél hiányában meg sem lehetett tartani. Kilenc futamtól már két kiesővel számoltak, ami a legjobb párosunk számára nem volt kedvező: a világbajnoki aranyérmes német Kay-Uwe Lüdtke – Kai Schaefers páros két eléggé rossz futamot ejthetett ki, a versenyben sokáig vezető Majthényi Szabolcsnak és Domokos Andrásnak egy negyedik és egy ötödik hely volt az ejtője… Fantasztikusan egyenletesen vitorlázott tehát a legjobb magyar páros, ráadásul a csütörtöki viharos, 25-30 csomós szélben az aznapi három futamot simán megnyerték, igazolva ezzel nemcsak vitorlázó tudásukat, hanem remek kondíciójukat is. Az eredménylistán látszik, hogy a németek a két botlástól eltekintve nagyon jól vitorláztak, megérdemelten lettek világbajnokok. A Majthényi-Domokos páros a világbajnoki ezüstérem mellé megnyerte a vitorlásvilág egyik legkülönlegesebb vándordíját, a súlyos, tömör ezüst életnagyságú sombrerót, amelyet a kieső nélkül legkevesebb pontot gyűjtő – azaz a legegyenletesebben és legjobban vitorlázó egység kaphat meg és őrizhet a következő világbajnokságig.

Jól szerepelt a versenyen indult többi magyar páros is: nyolcadik lett Süli András és Papp Dávid, kilencedik Ziegler János és Czeizel Balázs, tizedik Gáborjáni Szabó Gábor és Köles Gábor. A Dr. Tenke Péter – Dr. Polgár Csaba kettős tizenharmadik, a Ziegler Kristóf – Czeizel Jakab páros huszadik, Polgár Csenge és Polgár Luca huszonhetedik lett. Hölgy párosunk különdíjat kapott „for passion, dedication and spirit” – mert végigvitorlázták az erős szeles napot, az első futamban csak kevéssel lemaradva a limitidőről. Jelezte a díj azt is, hogy a hajóosztály számára fontos a női vitorlázók és a fiatalok megjelenése a mezőnyben.

Majthényi Szabolcs és Domokos András pontosan harminc éve, 1994-ben nyerte meg első világbajnoki aranyérmét Repülő hollandi hajóosztályban. Az idei világbajnoki ezüstérem a harmincegyedik világ-, és Európa-bajnoki érem a gyűjteményükben.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink