Mit lehet és mit nem a korlátozások alatt?

Az elmúlt napokban sorra jelentek meg különféle állásfoglalások – az MVSZ-től, a kikötőktől, kluboktól – azzal kapcsolatban, hogy ki hogyan értelmezi a koronavírus-járvány miatt szerda óta érvényben lévő korlátozásokat. Mi is értelmeztük a rendeletet, íme, mire jutottunk!

Számos, olykor egymásnak ellentmondó értelmezés is napvilágot látott a napokban (főleg a közösségi médiában) azzal kapcsolatban, hogy hajós szempontból mit is jelentenek a szerda óta hatályos kormányrendeletben foglalt korlátozások. Magyarul: mit lehet, és mit nem. Mi is igyekeztünk értelmezni a rendeletet, pontokba szedtük a legfontosabb kérdéseket és áttekintettük őket magazinunk állandó jogi szakértőjének, dr. Csicsely Tamással.

– Lemehetünk a kikötőbe a hajónkhoz az új kormányrendelet hatálya alatt?
– Igen, a hajótulajdonosok tulajdonukhoz való hozzáférésének jogát nem korlátozza a kormányrendelet.

– Mehetünk családostul is?
– A kikötőbe hajólevélen szereplő tulajdonosok és az általuk megbízott személyek léphetnek be – vihetjük akár a családtagjainkat is, de beléphetnek a hajókon vagy a kikötő létesítményeiben munkát végző vállalkozók, szakemberek, alkalmazottak is.

– El lehet végezni a téliesítéssel kapcsolatos vagy más munkálatokat a hajón?
– Igen, az állagmegóvással, karbantartással, téliesítéssel kapcsolatos szükséges feladatokat elvégezhetik a hajótulajdonosok. Ugyanakkor a jogszabály esetleges eltérő hatósági értelmezése miatt erősen javaslom, hogy csak az elengedhetetlen téliesítési, karbantartási munkálatok elvégzésére tartózkodjunk a kikötőben.

– Hivatkozhatunk arra, hogy a hajón dolgoztunk, ha nem érünk haza este 8-ig?
– Nem. A saját kedvtelési célú kishajókon végzett állagmegóvási munkálatok nem minősülnek hivatalos munkavégzésnek, így a kijárási tilalomig haza kell érniük.

– Hajózhatunk is?
– Az érvényes versenyengedéllyel nem rendelkező hajósok – hajóméretre való tekintet nélkül – csak egyedül hajózhatnak, ugyancsak a kijárási tilalom alá nem eső időszakokban.

– Viselnünk kell maszkot a kikötőben?
– Minden járványvédelmi és távolságtartási, maszkviselési szabályt be kell tartaniuk az ott tartózkodóknak és be kell tartatnia a kikötőnek is.

– Megjelent a közösségi médiában olyan vélemény is, hogy mivel a hajó szálláshelynek minősül, arra más szabályok vonatkoznak, mint alapesetben egy kikötőre…
– A hajó szálláshelynek nem minősülhet, kivéve, ha valaki ott igazolhatóan és életvitelszerűen élt eddig is. Ez igaz lehet egy Tisza tavon kialakított állandó, fűthető úszó házra, de egy átlagos balatoni hajóra nem gondolom, hogy az, és a lehetséges bírságok miatt nem javasolnám, hogy bárki erre hivatkozzon. Mínuszok vannak, téliesítsünk, aztán várjuk meg türelmesen amíg a járvány elmúltával biztonságosan lehet tavasszal hajózni!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.