Lillik Ákos nyerte az egykezes tókerülőt

Lillik Ákos nyerte a szeptember utolsó hétvégéjén rendezett egyszemélyes, 160 kilométeres Balatonkerülőt a Nelson Flottalízing nevű hajóval, 16 óra, 4 perc, 54 másodperces idővel.

Összesen 21 hajó rajtolt el szombat délelőtt 10 órakor a csopaki Kereked Vitorlásklub előtti vízről és mindenki célba ért. A regattán 8 és 10 méteres, nyitott kategóriájú hajók indultak, a küzdelem teljes távját az előző évekhez hasonlóan ezúttal is egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kellett teljesíteni – számolt be róla a Likebalaton.hu.

A versenyt 2001-ben Fa Nándor, óceáni szólóvitorlázó, ötszörös Földkerülő alapította a Vendée Globe mintájára. Igaz, hogy itt a Balatont kell megkerülni, de a feladat így is embert próbáló, csak nagyon tapasztalt vitorlázók jelentkeznek rá. Ezúttal is szakmailag nagyon kemény és fárasztó volt a nagydíj a kezdetben gyenge, majd változó irányú szél miatt.
A kihajózás idején szinte alig volt légmozgás, eleinte még nagyon hosszú versenynek mutatkozott a viadal. Aztán változott a helyzet és kifejezetten kiegyenlített sebességgel versenyzett végig a mezőny a keszthelyi bójafordulóig, majd visszafelé a Tihanyi-szorosig, ahonnan az éjszakai időszakban újra leállt a szél.

Nézd meg ezt a videót a versenyről!

Nagyszerű vitorlázást mutattak a fiatalok – írja a szolovitolazas.hu oldal. Mint kiemelik, ígéretes a jövőkép a Balatonkerülő versenyeire és a felnövekvő, igényes versenyzőkre nézve. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a rajtvonalról kezdve Huber Lél (Passion 8 méteres, nyitott) vitorlázása, aki jelentős előnyt szerezve vezette a rajttól kezdve mezőnyt. Ugyancsak nagyszerű az a produkció, amit Lillik Ákos nyújtott.

Lillik Ákos Fa Nándortól és Miklósa Erika operaénekesnőtől vehette át a trófeát (Fotó: facebook/ Szólóvitorlázás-Singlehand Sailing)

Lillik Balatonfüredi Yacht Club-beli klubtársától, mentorától, Varga Lajostól kapta kölcsönbe versenyhajóját, a Nelson Flottalízinget, és abszolút győztes befutóként megnyerte a Balatonkerülő Szólóvitorlázó Nagydíjat. Második helyen futott be mentora, a többszörös Balatonkerülő szóló győztes Varga Lajos a Narvál 8 méteres, nyitott kategóriájú hajóval. A harmadik helyen Fazekas Gábor végzett a Tantállal.

A “meghívott vendég” kategóriában, a 10 m nyitott hajóosztály győzteseként Lábady Balázs érkezett elsőként a célba.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.