Figyelem, adóellenőrzések jöhetnek a céges hajóknál!

Az új hajóeladások jelentős része céges vásárlás, ami adózási okokból töretlenül népszerű. Az utóbbi időben sajnos több olyan adóellenőrzésről is hallottunk, ahol a NAV megkérdőjelezte a gazdasági célú használat és üzemeltetés jogszerűségét, vizsgálva a hajózási engedélyek meglétét. Mint sejthető, sajnos a tulajdonosok jelentős része csak részben teljesíti a kötelező törvényi előírásokat, és ez hosszú távon komoly pénzügyi kockázatot jelent minden érintettnek. Dr. Csicsely Tamás ügyvéd, hajós szakjogász írása.

A tevékenységi kör bejelentése az első lépés, ez köztudott és szinte mindig teljesül is. A kedvtelési célú hajókhoz jellemzően bérbeadással vagy oktatással kapcsolatos tevékenységi körök kapcsolhatók, ilyenek például a „Sétahajó, kajak/kenu, vitorlás hajó kölcsönzése” a „Hajó- és vitorláshajó-vezető képzése”. A hajót vásárló gazdasági társaságnak már az adásvételkor rendelkeznie kell megfelelő tevékenységi körrel.

Kedvtelési vagy gazdasági cél?

A hajók „kedvtelési célú” elnevezése EU-s jogszabályi kategória, amit a magyar lajstromrendelet is átvett. A hajó gyári CE bizonyítványa tanúsítja ezt, a hajózási hatóság Regiszteri Osztálya is így tartja nyilván. Ilyen hajót vehetnek magánszemélyek és gazdasági társaságok is. Ha egy gazdasági társaság vásárolja meg üzleti céllal, a törvényi és lajstrombéli besorolása ettől még „kedvtelési célú” kishajó marad. Sajnos a visszajelzések szerint az adóhatóság a kedvtelési célú minősítés és a gazdasági célú üzemeltetés közötti kérdéseket is vizsgálja újabban.

Mitől lesz gazdasági célú a használat?

A hajózási engedély kiváltásától, amit a hajózási hatóság Engedélyezési és Ellenőrzési Osztálya ad ki. Ez folyamat második lépése, ami sajnos nem köztudott, és amit a céges hajóvásárlók nagy része – tisztelet a kivételnek – bonyolultsága miatt elmulaszt megtenni. Itt válik érdekessé a NAV kérdése, hiszen a vonatkozó előírások szerint egy szakhatósági engedélyhez kötött tevékenység csak akkor gyakorolható, ha ezzel az engedéllyel rendelkezünk. Ez a szakhatósági engedély jelen esetben a hivatalos hajózási (charter) engedély, ami minden gazdasági célú hajós tevékenységhez (tehát nem csak charterhez) törvényileg kötelező.

Hogyan szerezhető be a hajózási engedély?

Az engedélyt új hajók esetén a lajstromozás után, a hajólevél birtokában lehetséges beszerezni. Az engedélyezési folyamat bonyolult, számos feltétele van, így ezt mindenképp fontos időben elindítani. Alapvetően két módja van: saját engedély kiváltása, vagy egy már meglévő engedélyes vállalkozás üzembentartóként való bevonása. Saját engedély esetén a kötelező feltételek közül a nullás igazolásokon, kérelmeken, nyilatkozatokon túl a legfontosabb a hajózási üzemeltetési vezető megbízása lesz. Ez a külön végzettséggel rendelkező szakember felel a tevékenységért hivatalosan. Már meglévő engedélyes üzemeltető bevonása a másik opció, de ez felvethet bizonyos jogi kérdéseket, ugyanis ilyenkor az üzemeltető engedélye alá kerül be a hajó és hivatalosan bejegyzett üzembentartói jogot kell kapjon a tulajdonostól.

Mi a teendőnk?

Eddig nem volt elterjedt gyakorlat arra, hogy a NAV a hivatalos hajózási engedélyek meglétét és a gazdasági célt kiemelten vizsgálná, de a tendencia most változni talán látszik. Mivel a jogszabályi előírás egyértelmű, ha a céges hajót üzemeltetünk, de hajózási engedélyünk még nincsen, érdemes mielőbb lépni az ügyben.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.