Berúgjuk a szezont!

A rekordhajszoló maxi trimaránoktól a nyugati irányú földkerülés valamennyi rejtelméig, a Boot Düsseldorf újdonságaitól az Év Hajója választás nyerteseiig rengeteg izgalmas olvasmány a most megjelent Vitorlázás Magazin 2024/1-es számában. Egy kis tartalmi ízelítő.

Dübörögve ront ránk az idén a vitorlás szezon. Olyan enyhe volt a tél vége, hogy a bátrabbak és szerencsésebbek, akiknek vízen állt a hajója, már februárban is élvezhették a vitorlázást. De lassan már mindenki készülhet a vízre, hiszen már sorra-másra daruzzák be a hajókat.
Mielőtt azonban vízre szállnánk, nem árt elvégezni a kötelező tavaszi revíziót, így ennek a témának részletes cikket szántunk Technika rovatunkban. Persze, mindez azok számára nem kötelező olvasmány, akik olyasféle teljeskörű szolgáltatásrendszert vesznek igénybe, mint amilyen a Bavaria kibővített lellei központjában is kínálnak. És hogy milyen az all inclusive csomag, az kiderül A lellei wow-hatás című cikkünkből.

Az is jelzi, hogy közeledik a tavasz, hogy túl vagyunk már a Vitorlásbálon, valamint a Boot Düsseldorfon. Ez utóbbiról, vagyis Európa legnagyobb hajókiállításáról Balázs Viktor számol be Hidegindítás címen. A szezon közeledtét jelzi az is, hogy megválasztották már az európai Év Hajója díj nyerteseit – be is mutatjuk valamennyit – és egyébként az Év Autóját is, erről A jövő már itt van címmel emlékezünk meg. Bemutatjuk a düsseldorfi kiállításon debütált Jeanneau Sun Odessy 350-est, amely remek választás lehet a Balatonra, és egy nem mindennapi hajót, a Göteborgot, amely az 1754-ben elsüllyedt East Indiaman pontos másolata.

A tavasz közeledtével mindenki kovácsolja már a terveit a nyárra és a jövőre. Így tesz Kopár István is, aki ezúttal nyugati irányban szeretné megkerülni a Földet. A témáról Ruják István beszélgetett vele, és szintén ő foglalta össze egy cikkben A nyugatos földkerülés hőseit és nehézségeit. Ezt a témát további három írásban is körüljárjuk Fókusz rovatunkban, megemlékezve Donald Cowhurst történetéről, aki csalni próbált, de belehalt a kísérletbe, Nagypapa elszabadult címmel felvillantjuk egy 80 éves nagyutazó kalandját és összefoglaltuk dióhéjban a földkerülés történetét. Ez már csak azért is aktuális, mert ennek mostanában divatja van, hiszen az Arkena Ultim Challenge résztvevői is most teljesítették a nagy kört – erről Caudrelier keservesen könnyű győzelme címmel számolunk be. És lement már a SailGP 2023/24-es szezonjának több mint a fele.

Végezetül még egy téma: azt tudják, hogy miért a sárga logós bank a Kékszalag támogatója? Nos, mi megkérdeztük erről a Raffeisen vezérigazgatóját, Zolnai Györgyöt Kávé mellett című rovatunk kisinterjújában. A válaszért az utolsó oldalig kell lapozni, de azt javasoljuk, ne lőjük le a poént, előbb alaposan olvassunk át minden más érdekes cikket előtte, amit mostani lapszámunkban kínálunk Önöknek!

A Vitorlázás Magazint keresse a nagyobb újságárusoknál vagy előfizetés itt!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.