Hajólevelek az Adrián

A tengeren tartott magyar vitorlások száma évről évre növekszik. Ha a hajónkat hosszabb távon az Adrián tervezzük használni, a vásárláskor az első kérdés, hogy saját, vagy külföldi lobogó alatt tegyük ezt. A magyar, olasz és horvát hajólevelek témáját járja körbe állandó jogi szakértőnk.

Ahogy a horvát kikötőkben látható, a hajók jelentős része saját külföldi zászló alatt áll. Érvényes nemzetközi hajólevél és rádióengedély birtokában uniós állampolgárként szabadon hajózhatunk magyar zászló alatt is a tengeren. Korlátozást csak a képesítésünk szerinti besorolás és a hajónk engedélyezett tengeri körzetének határa jelent. Lényegében mindkettő a parttól számított távolsághatárokhoz igazodik.

A részletes szabályokról érdemes a hajóvásárlás előtt tájékozódnunk, és megszerezni a szükséges képesítést. Ha a hajólevél nem tartalmaz tengerikörzet-besorolást, de a gyári tanúsítás lehetővé teszi, akkor a felszerelések beszerzése után különbözeti szemlén kaphatja meg ezt a hajónk. A magyar lobogó alatti hajók adásvételéhez ügyvéd közreműködése szükséges.

Előnyök és hátrányok

A hajónk magyar lobogó alatt tartásának előnye, hogy magyar jog szerint, itthoni lajstromban, különböző fordítási és ügynöki díjak nélkül intézhetjük az ügyeinket. A magyar hajólevelekhez a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ad ki nemzetközi rádióengedélyt. Hátránya viszont, hogy a hajó időszakos műszaki szemléjét is a magyar hatóság végzi, Budapestről leutazva, ami meglehetősen költséges, szervezést igénylő folyamat.

Az ügyfélnek a szemledíjon felül a hatóság kiszállási és átalányköltségeit is rendeznie kell. Általában hat alkalommal, április és október között tartanak szemlét az Adrián, Horvátországban, a vizsgát minimum 20 nappal korábban be kell jelenteni. A szemlére biztosítanunk kell magyar nyelven beszélő meghatalmazottat, vagy személyesen kell jelen lennünk.

Szabadon hajózhatunk magyar zászló alatt a tengeren, de több előnye van az olasz és horvát zászlónak is (Forrás: Shutterstock)

Olasz hajólevél

Ha Olaszországban vásárlunk hajót, vagy ott tervezzük tartani, opció lehet az olasz lobogó megszerzése is, amit egy erre szakosodott ügynökség megbízásával intézhetünk. Az olasz hajózási hatóság hitelesítési joggal ruház föl bizonyos társaságokat, akik a közjegyzőkhöz hasonlóan készítik el az adásvételi szerződést, és a hatóságok előtt ellátják a tulajdonos képviseletét.

Az olasz hajólevélhez elsőként olasz technikai adószámra és egy olasz kézbesítési megbízottra lesz szükségünk. Használt hajó esetén, ha még több évig érvényes a hajólevél, az átírás után egyből hajózhatunk, elhalaszthatjuk a magyar lajstromozást.

Ha hosszabb távon olasz kikötőben tervezünk maradni, akkor pedig a magyar szemlék költsége és bonyolult leszervezése miatt is érdemes a kinti lobogót megtartani. Az olasz hajóknál a helyi hírközlési hatóság adja ki a nemzetközi rádióengedélyt.

Horvát hajólevél

A horvát rendszer az olasztól eltérő. Náluk jellemzően a kikötőkhöz közeli közjegyzők és a kikötőkapitányságoknál helyismerettel rendelkező ügyintézők lesznek segítségünkre. Külföldi állampolgárként a horvát hajólevél megszerzésének feltétele, hogy a hajó az év több mint a felében helyi vizeken tartózkodjon, amit érvényes kikötőhelybérleti szerződéssel kell igazolunk. Ha ez megvan, már a szerződéskötés előtt szükséges OIB-t, azaz horvát adószámot szereznünk, ezután mehetünk a horvát közjegyzőhöz.

Az is gyakori, hogy magyar felek között, itthon köttetik a szerződés. Erre is van lehetőség, a lényeg, hogy a többnyelvű szöveg a horvát hatóságok elvárásai szerint készüljön, az aláírást pedig itthoni közjegyző előtt ejtsük meg. Jellemzően a kinti ügyintéző látja el a kézbesítési megbízotti feladatokat, beszerzi az adószámot, fordításokat, és a kikötőkapitányságon intézi az átírást. A horvát hatóságok adnak ki rádióengedélyt.

A hajólevél költségeiben a magyarhoz hasonló, a legfontosabb előny itt is az érvényes okmány gyorsabb helyi átírásában és a későbbi egyszerűbb vizsgáztatásban mutatkozik meg. Bizonyos esetekben – ilyen például a chartereztetés, vagy a kinti finanszírozás – egyértelműen javasolt a horvát lobogó megszerzése.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.