5 kedvenc helyünk az Adria északi részén

Aki nem járt még az Adrián, az el sem tudja képelni, mennyi fantasztikus hely várja ott a hajósokat – aki pedig ismeri a vidéket, az a bőség zavarával küzdhet. Ezért most induló új sorozatunkban a Yachtclub24.com segítségével három részben mutatjuk be a legjobb helyeket az északi régióval kezdve.

Szöveg: yachtclub24.com Kép: SXC.hu, Marinas.com

  1. Rovinj

Kihagyhatatlan eleme bármilyen, a régiót érintő listának, de aki csak egyszer is járt ott, pontosan tudja, hogy a kiemelt figyelem és az érzelemgazdag beszámolók teljesen jogosak. Látnivalóinak jó része a Velencei Köztársaság idejéből származik, a kor építészeti jellegzetességei a mai napig jól megfigyelhetők az óváros épületein. Hasonlóan markáns, de kisebb darabszámú emléket köszönhetünk az Osztrák-Magyar Monarchia befolyásának, akkor épült például a Mária Terézia Resort (ami ma hotel, más néven). Rovinj piacának érdekessége, hogy helyén régen víz csobogott: Rovinj eredetileg sziget volt, amikor a szárazföldhöz kapcsolták, akkor temették be a vizesárkot, így jött létre a tér. Kiemelt látnivalói a Városháza, az Óratorony és a Szent Eufémia katedrális. Utóbbinak hajós vonatkozása is van: a tetején álló, Szent Eufémiát formáló szobor nem a szentély, hanem az uralkodó szélirány felé néz. Sőt, a legenda szerint forog a széllel: ha a szárazföld felé van az arca esős idő várható, ha a tengert bámulja, napsütés lesz. Két éve újították fel a kikötőt (ACI Marina Rovinj), pazar lett.

Akit egész Horvátország érdekel, de nincs ideje rendesen bejárni, Rovinj annak is jó választás: néhány éve ötezer-ötszáz négyzetméteres kiállítás nyílt a város szélén, ahol Horvátország jellegzetes épületeit mutatják be – kicsiben.

Javaslat városnézéshez: ivóvizet érdemes magunkkal vinni, mert alig akad egy-két nyilvános kút, viszont a házak között megreked a hőség.

  1. Medulin

Itt igazából „nincs semmi”, de éppen ez benne a jó. Magyarországról szinte végig autópályán haladva közelíthető meg, így lehet indulási kikötő (Marina Puntica) vagy köztes megálló egy Rovinjból, Pulából, Kraljevicából rajtoló túra során. Már a városnak helyet adó öblön kívül is bőven találhatók horgonyzásra alkalmas beugrók, de az igazi varázslat a „benti” vízterület.

Az Isztria legnagyobb homokos strandja (Bijeca) Medulinban található, jól jöhet, ha az ember már unja a hajóról fürdést, ugrálást.

  1. Supetarska Draga (Rab)

Ez a hely nem a kikötője (ACI Marina Supetarska Draga) miatt került be kedvenceink közé, hanem a Maman-Sridnjak-Šailovac szigethármas miatt. Kora délután utánpótlásért, készleteket feltölteni be lehet állni a városba, de aztán irány kifelé, hogy a jól védett részen legyen horgonyzóhely éjszakára.

A parton (Rab északi vége) elég sok szállás található, amikre számtalan vendéglátóhely alapoz, bőséges a kínálat kocsmától-étteremig.

 

  1. Mali Lošinj

Lošinj sziget közepe táján, az északnyugat felé nyitott legnagyobb öblében több marina fekszik. Ezek megközelítése nyugat felől (Koludarc sziget északi oldalán elhaladva) sima ügy, keletről érkezvén azonban igazi kaland: a 100-as út hídját nyitják meg időről-időre a hajók számára, amelyeknek így egy keskeny betoncsatornában kell bejutniuk a lagúnába. Ha szeles-hullámos az idő, tökéletesen kell elkapni a ritmust, hogy káreseménytől mentes legyen az áthaladás. Mali Lošinj településen szinte világi a pezsgés, közértek, éttermek, italmérések garmadájából lehet válogatni, és az öböl mindkét oldalán van benzinkút.

Érdekes színfolt a Čikat mellett épített vízi vidámpark (Čikat Aquapark), amely különösen családi vitorlázáskor jön jól kiegészítő programként.

  1. Ilovik

A virágok szigete. Társával, Sveti Petarral együtt alkotnak látogatásra érdemes párost. Első ismert lakói az illírek voltak, a Vela Straža magaslatra épült erődjük ma már nem látható (csak a szomszédos Sveti Petar-on, a Strižine tetejére épített). Ahhoz képest, hogy milyen kicsi még együtt is a két földdarab, számos, figyelemre méltó építészeti alkotás látható rajtuk: a Szent Péter és Pár apostolok tiszteletére épült plébániatemplom (XIX. század), ezen templom elődjének romjai a temetőben, a Fortica (velencei erőd) maradványai, Villa Rustica (római nyaraló és gazdasági épület), antik (II. század) hajóroncs Ilovik északnyugati végének közelében és a Studenac kút. Utóbbi tizenkét méter mély, körülötte minden év június 29-én (Péter napján) összegyűlnek a helyiek és az innen elszármazottak, hogy dallal, tánccal tiszteljék meg védőszentjük ünnepét.

A sorozat aktuális részeit keresse mindig a friss Vitorlázás Magazinban!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.