VG 6. nap: Thomson az élen, újabb viharos éjszaka jön

Átvette és egyelőre őrzi a vezetést a Vendée Globe-on Alex Thomson. A brit hajós kimaradt az Apvia, a PRB és a LinkedOut közötti fej-fej melletti meccsből, és taktikusan rövidebb utat választva hamarabb fordult délnyugatnak, mint a többiek. A terv eddig bejött – de egy újabb viharos éjszaka vár a mezőnyre, és Thomson épp a Theta közepét célozta meg…

Kezd egyre inkább megkérdőjeleződni, hogy vajon képes lesz-e a 2020/21-es Vendée Globe győztese (bárki is legyen majd az) megdönteni Armel Le Cleac’h négy évvel ezelőtti rekordját, mivel eddig nem éppen gyors a tempó. Ilyenkor már rég a stabilan erős kereskedelmi széllel szokott vitorlázni a mezőny, ehelyett azonban ma is egy kevésbé szeles napot fogtak ki a versenyzők a közeli ciklon miatt – mondta el a Vendée Globe beszélgetős stúdióműsorában Marcus Hitchinson, a LinkedOut menedzsere. Az éjszaka megint rázós lesz, sok függ attól, ki mennyi kockázatot hajlandó vállalni.

Az élen egyre nő Thomson előnye, mögötte Jean Le Cam száguld – mindketten egyenesen a Theta nevű trópusi vihar közepébe. Aligha alszik majd bámelyikük is sokat az éjjel, akárcsak az élmezőny többi tagja… A viharral az élbolyban vitorlázók alaposan megléphetnek, de a középmezőnytől visszafelé mindenki másnak már nem igazán lesz szele, mivel az alacsony nyomású képződmény ellibben kelet felé, mire a többiek odaérnek. Ugyanakkor nyugat felől egy anticiklon érkezik, mérsékelt széllel, ez segíti el a mezőnyt stabil kereskedelmi szélig. Vagyis az időjárás szét fogja szakítani a mezőnyt az élbolyra és a középmezőnyre, a kettő között jó kis „szakadék” alakul majd ki.

Mindeközben Armel Tripon alig 11 órás időveszteséggel megoldotta (legalábbis átmenetileg) az orrvitorla rögzítési problémáját és visszaállt a versenybe, javában száguld a mezőny után, és már a 28. helyen áll, a korábban visszaforduló Fabrice Amedeo az új startja után szintén igyekszik felzárkózni, a komoly gondokkal küzdő Jérémie Beyou (Charal) pedig javában úton van vissza Sables d’Olonne-ba.

Az élen tehát Thomson, mögötte a veterán Le Cam 29 mérföldes hátránnyal, majd Nicholas Troussel és Thomas Ruyant, Kevin Escoffier, Benjamin Dutreux, Charlie Dalin és Sam Davies a sorrend. Reggelre pedig kiderül, kit mennyire cibál meg az újabb kemény éjszakai menet…

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.