Gyapjas Balázs a folytatásról

Hiába mentek fantasztikusan a portugáliai 470-es világbajnokságon a Gyapjas testvérek, hiába kerültek be és nyerték is meg az éremfutamot, végül mégsem sikerült bebiztosítaniuk az olimpiai kvótaszerzést. Vajon hogyan tovább? Erről kérdeztük Gyapjas Balázst.

 

  • Összeségében remekül mentetek a portugáliai 470-es vébén, amely az utolsó olimpiai kvótaszerzési lehetőség volt. Az éremfutamot megnyertétek, összesítésben pedig a 8. helyen jöttetek be. Eredetileg úgy tűnt, ez elég is lehet a tokiói jegyre. Mégsem sikerült a kvótaszerzés. Mennyire vagytok csalódottak?
  • Nem vagyunk csalódottak. A vébé előtt arra számítottunk, hogy nagyon jól kell szerepelnünk, úgy kalkuláltunk, hogy az éremfutamba, vagyis az első tízbe kell jutnunk. Ezt meg is csináltuk. Ennek ellenére nem jött össze az olimpia, de mi mindent beleadtunk.
  • Hogyan tovább? Folytatódik bármilyen szinten az együttműködés Majthényi Szabolccsal? És mennyit számított, hogy ő volt az edzőtök?
  • Már 2015 óta dolgozunk Szabolccsal, aki hatalmas nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik. Nála jobb edzőt nem is kívánhattunk volna, nagyon sokat segített a felkészülésben, nélküle aligha jutottunk volna el idáig. A 470-es pályafutásunkkal együtt ez az együttműködés is véget ér, de még biztosan lesz alkalmunk más téren együtt dolgozni vele.
  • Az első éremfutamotokat 2015-ben a junior vébén Görögországban megnyertétek – és most az utolsót is ebben a hajóosztályban. Ez egy szép keretes szerkezet, egyben a lezárása is a pályafutásotoknak ebben az osztályban, hiszen a 470-es ezentúl csak vegyespárosban marad az ötkarikás játékok műsorán. Tudjátok már, hogyan tovább?
  • Igen, az első és az utolsó éremfutamunk is győzelemmel zárult, ez nagyon szép keretes szerkezetbe foglalja a 470-es karrierünket. Jelenleg is tervezzük a folytatást. Az elég valószínű, hogy nem fogunk olimpiai osztályban versenyezni. Egyszerűen azért, mert az új hajóosztályokat úgy állították össze, hogy nincs a testalkatunknak megfelelő közöttük. Mivel mindketten kicsik vagyunk, az egyetlen lehetőség az lenne, ha kormányosként tudnánk folytatni, de ehhez az kellene, hogy találjunk egy-egy megfelelő súlyú és magasságú hölgyet, akiknek jelentős tapasztalatuk is van az osztályban. De egyelőre nincsenek ilyen hölgyek a láthatárunkon, és ráadásul rengeteg összeszokott vegyespárost ismerünk, akik nálunk jobb eséllyel indulnának. Így jelenleg arra koncentrálunk, hogy átadjuk a következő generációnak azt a tudást és tapasztalatot, amelyet az elmúlt években szereztünk.
  • És milyen más osztályokban versenyeztek?
  • Főleg a nagyhajók felé kacsintgatunk. Megyünk a NAU370-ben és nagyon élezzük, ez az egyik legerősebb magyar nagyhajós bajnokság. Sőt, több nagyhajós tervünk is van, ha sikerül összehoznunk. Ilyen például az, hogy készülünk a nyári Asso Európa Kupára is.
  • Ha már szóba kerültek a nagyhajók: az elképzelhetetlen, hogy a leendő új offshore olimpiai hajóosztályban induljatok három év múlva?
  • Ez még egy reális opció lehet – de egyelőre erről még nagyon keveset lehet tudni. Például nem derült ki még az sem, hogy milyen hajók is lesznek ezek. Sőt, azt sem tudni még, hogy ez mennyi kvótát osztanak majd ki ezek között. Minderről csak az után tudunk dönteni, ha rendelkezésre állnak majd az információk.

NÉVJEGY

1995-ben született. Elvégezte a Testnevelési Egyetem vitorlás edzői szakát. Vitorlázni Balatonfűzfőn az NVK-ban kezdett, majd 2009-től Balatonfüreden a BYC-ben és 2014-től Balatonföldváron a Spartacus Vitorlás Egyletben versenyez. Optimistben kezdett, amiben már 2010-ben Európa bajnoki 5. helyezést szerzett, megnyerte a magyar bajnokságot és a ranglistát is. 2015 óta sikerrel szerepelt a 470-es hajósztályban testvérével Zsomborral.

Szöveg: Lénárt Attila, Kép: Gyapjas Balázs Facebook

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.