VG: élen a paralimpiai bajnok

Túl van a második délutánon és az első éjszakán a Vendée Globe 33 hajót számláló mezőnye. Az élen a paralimpiai bajnok Damien Seguin.

Alig 28 órája tart még csak a várhatóan 70-80 napos verseny, a földkerülő mezőny még az út 1 százalékánál jár csak, így túl korai arról értekezni, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az eddigiekből. Az viszont mindenképpen örvendetes, hogy a kétszerese paralimpia aranyérmes Damien Seguin (róla részletesebben itt írtunk) félkézzel is veri a mezőnyt, hiszen a délelőtti órákban az élre állt.

Ez azonban nem a régi generációs IMOCA 60-asának megtáltosodásával magyarázható, hanem elsősorban azzal, hogy az elsők között fordult Dél felé, és a viszonylag gyenge szélben a kisebb hátrányba került gyorsabb hajók nem tudnak gyorsan elhúzni mellette. Idővel azonban ez be fog következni, de addig is örvendetes, hogy a számos osztályban rengeteg diadalt arató, bal kézfej nélkül született 41 éves vitorlázó legalább egy kicsit vezetheti a versenyt. A kezére játszott az is, hogy a nagy ászok mind kisebb problémákkal küszködtek az első éjszaka: Alex Thomson például fél órát harcolt J3-as vitorlájával a sötétben, míg Thomas Ruyant egy elszabadult vitorlával szenvedett. Mások nagyobb gondokkal szembesültek: Fabrice Amadeonak például vissza kellett fordulnia Sables d’Olonne-ba egy kisebb javításra.

A második helyen kedd este Maxime Sorel (V and B Mayenne), a harmadikon pedig Jen Le Cam (Yes, we cam!) hajózik. A pontos állást itt lehet megnézni.
A második éjszaka még keményebb lesz a mezőny számára, hiszen egy újabb magasnyomású képződmény érkezik Nyugatról, 5 méteres hullámokat és 40 csomós szelet gerjesztve – de az előrejelzések szerint mindez várhatóan nem tart túl sokáig. A font éjfél körül üt majd rajta a hajókon, és hajnalra el is vonul, de várhatóan nem ma fogják bepótolni a tegnap éjszaka kimaradt alvást a vitorlázók…

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.