Új meteo-állomások a Balatonban

Négy új műszer magasodik mostantól szigetként a Balaton vizében. 10 percenként szolgáltatják a meteorológiai és vízminőségi adatokat a szakembereknek és nekünk.
A Balaton közepén, egészen pontosan Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében működnek az úgynevezett szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomások, melyek áramellátását napelemek biztosítják – számolt be róla a Likebalaton.hu.

Tízpercenként szolgáltatnak információt a hőmérsékletről, a szél sebességéről, irányáról és a légnedvességi viszonyokról.

Nem nézik tétlenül a változásokat

Célja egy olyan megfigyelő rendszer kialakítása, amely a létrejövő adatbázis révén

segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát

 

– tájékoztatott a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, akik az Országos Vízügyi Főigazgatósággal konzorciumban valósították meg a mérőműszerek kiépítését a Széchenyi 2020 programban. Az Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon című projekt 1 milliárd forint uniós és magyar állami támogatásban részesült.

A viharjelző is itt kapott helyet

A kutatóállomások mederben maradó alszerkezeti cölöpalapból, valamint a téli jegesedés idején eltávolítható felszerkezetből állnak, amire a mérőműszereket és az egyéb segédberendezéseket helyezik. Üzemeltetésüket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő partnere, az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

Idén már a Balaton viharjelző rendszerének berendezéseit is ezeken a platformokon helyezték el.

 

Nemcsak a Balaton közepén, hanem máshol is működnek műszerek Forrás: kdtvizig.hu

 

Mint írták, a projekt részeként további műszereket helyeznek ki, illetve telepítenek a Balaton parti sávjában, laboratóriumi eszközöket szereznek be, valamint a gyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. Az adatbázisra épülve készülnek web alapú tájékoztató felületek, frekventált helyszínen digitális tájékoztató táblák, valamint mobil alkalmazások.

Nyitókép: MTI/Varga György

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.