Nemzeti Regatta: megvolt a hajósorsolás

Stílusosan a Siófok katamarán fedélzetén került sor a Nemzeti Regatta vitorlás- és sárkányhajófutamok sorsolására 23 résztvevő település képviselőinek jelenlétében.

Már a települések és a hajók sorsolása is jelezte, hogy milyen remek hangulatú rendezvény is a BAHART ZRt. által éltre hívott Nemzeti Regatta: Dónucz László a Nemzeti Regatta szervező bizottságának elnöke számos televíziós showmant kenterbe verve vezette le a majdnem másfél órás, sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényt. Minden csapat említésekor volt valami hozzátenni valója: egy-egy vicces történet vagy némi érdekes háttérinfó az adott településről vagy annak képviselőiről. Aligha lett volna jobb módja érzékeltetni a sajtó képviselőivel, hogy milyen családias-baráti rendezvény is az immár tényleg kisebb fesztivál-méretűvé dagadt, egyszersmind remek versenyeket hozó, idén már negyedszerre megrendezendő Nemzeti Regatta.

„Mi maga a Nemzeti Regatta? Gyakorlatilag egy olyan vitorlásverseny, amelynek bár célja, hogy a vitorlás sportot népszerűsítse, és természetesen ebből fakadóan a sportértékét sem szabad elhanyagolni, ugyanakkor az esemény alapvetően a kilátogatók szórakoztatásáról is szól az egyéb versenyszámok, és a parti programok révén. És természetesen arról is szól, hogy az ország különböző részeiből érkező települések turisztikai attrakcióit bemutassuk. Külön célkitűzésünk, hogy az ország más régióiból nagyobb arányban jöjjenek települések, így örömteli, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is a nevezők 70%-a nem a Balaton partjáról érkezik. Mindez valóban azt mutatja, hogy egy országos érdeklődésű rendezvényről van szó, hiszen óriási lelkesedéssel 16 megyéből érkezik 50 település a Siófoki Hajóállomásra” – mondta Kollár József vezérigazgató.

Az esemény szakmai védnökeként Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. „Én is úgy látom, hogy ez a rendezvény valóban óriási lehetőség a sportág népszerűsítésére, hiszen valóban nem csak a Balaton parti települések neveznek, hanem az ország minden részéből érkeznek a vendégeink, akik nagy örömmel vesznek részt az eseményen. Az elmúlt években ráadásul azt tapasztaltam, hogy akik egyszer részt vettek a vitorlásversenyen, azok visszatértek a későbbiekben is” – hangsúlyozta az MVSZ elnöke.

A házigazda település részéről Dr. Lengyel Róbert Siófok város polgármestere is köszöntőt mondott. „Személyes véleményem, de nyugodtan mondhatom, hogy a városvezetés véleménye is, hogy ez egy remek kezdeményezés, remek ötlet és remek kivitelezés most már évről-évre. Nagy megtiszteltetés, hogy Siófok adhat otthont a Nemzeti Regattának.” – tette hozzá a főtámogató város polgármestere.

Tavaly Siófok a várossá válásának 50. évfordulóját ünnepelte, így a Nemzeti Regatta szervezői célul tűzték ki, hogy e jeles alkalomból 50 település vegyen részt az országos eseményen. Jelenleg a helyszíni infrastruktúra maximum ennyi település színvonalas kiszolgálására alkalmas, így a résztvevő szám további növelésére már nem volt mód, de a szervezők örömmel konstatálták, hogy a nevezési határidő végére idén is minden hely elkelt. Fontos küldetésnek tekintették a szervezők, hogy tovább növeljék a nem Balaton parti települések arányát, ezzel is hangsúlyozva, hogy a Balaton nem csak a régióban élőké, hanem nemzeti kincsünk. Idén a BAHART 34 olyan települést lát majd vendégül az eseményen, mely a Balatontól távolabbi országrészekből érkezik.

A Nemzeti Regattán a vitorlásverseny a legénységtől nem igényel komolyabb vitorlázó tudást, hiszen a futamokon egyforma hajókkal (3 hajótípusból 6-5-6 hajó) versenyeznek a csapatok, illetve a vitorláshajókat szakképzett kormányossal együtt biztosítja a BAHART, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket. Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a szakképzett kormányos mellett. Így küzdenek meg a települések a szombati 3 előfutamban (17+17+16 csapat), majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és a döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért.

Mindegyik előfutam mindhárom színcsoportjának (mindhárom hajótípus) futamaiból az első és második helyezett automatikusan jut be a negyeddöntőbe, és ehhez a 18 településhez csatlakozik majd a 9 harmadik helyezett közül a futamok után kisorsolt további 6 település.

A vitorlásverseny mellett – amely akár nézőhajókról, valamint a színpad mellett felállított óriás kivetítőn is figyelemmel kísérhető lesz – szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió csatornán zajló sárkányhajó verseny. Idén rekordszámú nevezés érkezett, a Nemzeti Regattára érkező minden második csapat, összesen 25 település ebben a versenyszámban is megméretteti magát.

A MOL Nagyon Balaton Rendezvénysorozat részeként szervezett Nemzeti Regatta június 1-jén és 2-án minden korosztályú érdeklődőt gazdag, ingyenes családi programkínálattal vár Siófokon.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.