Mári növelte előnyét

Egypontos előnyét pénteken kilenc pontosra növelte Érdi Mári, így stabil vezető helyzetben várja az éremfutamot.

Pénteken három futamot rendeztek Hyères-ben, a Semaine Olympique Française versenyen és a nap végére Érdi Mári a csütörtök esti egypontos előnyéből kilenc pontosat épített. A pénteken 18-25 csomós, a part felől fújó szélben – tehát kis hullámok között – rendezett három futamban 2., 1. és 4. helyeken ért célba, közvetlen ellenfelei közül pedig a második finn Tuula Tenkanen három 5. az addig a harmadik helyen álló amerikai Railey pedig 7., UFD és 14. helyeket futott, amikkel a 8. helyre esett vissza. A napot az aarhusi világbajnok belga Emma Plasschaert nyerte 1., 2. és ugyancsak 2. helyekkel, s így fel is jött a harmadik pozícióba.

„A sebességről szólt a mai nap. Arra törekedtem, hogy a rajtok után minél hamarabb kiszabaduljak és a saját tempóval közlekedjek a pályán” – foglalta össze Mári a sikeres stratégiát. Márpedig a sebessége nagyon jó mind krajcban, mind pedig bőszélben, a rajtok pedig – az utolsó futam kivételével – mindig jól sikerültek. E mellett a jó döntések sorozata is megmutatkozik a vezető helyezésben. Az egész mezőnyben az ő kieső futama a legkisebb helyezés, és ő versenyez a legkisebb szórással, ami ugyancsak azt támasztja alá, hogy folyamatosan jó döntéseket hoz, „jól láttam a dolgokat és a döntéseket, amiket ennek alapján hoztam, ki is fizetődtek”.

A szombati éremfutam előtt – 11 futam teljesítése után – Mári 42 ponttal vezeti a mezőnyt, mögötte Tenkanen 51 pontot, Plasschaert pedig 70 pontot gyűjtött. Ez azt is jelenti, hogy a magyar vitorlázó a második helynél hátrébb nem tud végezni az összetettben, így a medal race-en csak finn ellenfelére kell figyelnie. „Ha gyenge, forgolódó szél lesz, akkor együtt megyek a finn versenyzővel, ha nem, tehát erősebb, azaz a sebesség dominál, úgy a medal race megnyerésére koncentrálok.” A pénteki erősebb szélben Mári mindenben tudta tartani a lépést Tenkannennel, sőt.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.