Jövő hétvégén Nemzeti Regatta

Nem csak a vízen, hanem a kondérok mellett és a nagyszínpadon is küzd egymással az ország legkülönbözőbb tájairól érkező félszáz csapat kevesebb, mint két hét múlva a Nemzeti Regattán.

Június első hétvégéje nem csak a nyár kezdetét jelzi az idén, hanem egyben az első, nagyszabású parti bulival összekötött versenyt is, hiszen ekkor rendezi a Bahart a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját Siófokon. A kilátogató közönség megismerkedhet a települések saját kulturális értékeivel, ízvilágukkal, programkínálatával, turisztikai szolgáltatásaival Füzértől egészen Körmendig.

A benevezett 50 magyarországi település több versenyszámban is összemérheti majd tudását az idei rendezvényen. Lesznek vízi versenyszámok úgy, mint a vitorlásverseny, illetve 25 település részvételével sárkányhajó verseny is, amelyet a Sió csatornán rendeznek. A versenyeket nézőhajóról, a partról vagy akár óriáskivetítőről is nyomon lehet majd követni. Ezen kívül a csapatok készülhetnek saját produkcióval is, melyet a nagyszínpadon mutathatnak be a közönségnek. A településekkel és csapataikkal a Települési Ízek Utcájában lehet majd ismerkedni, ahol a sátorstandokban mindenki elkészítheti jellegzetes ételét egy kétnapos főzőverseny keretein belül, a végeredményt szakértő zsűri fogja értékelni. Minden további versenyszámot is zsűri értékel és jutalmaz, így standszépségversenyen is indulnak a csapatok értékes díjakért. Az összes versenyszámban legjobban teljesítő település nyeri a Nemzeti Regatta összetett fődíját, melyet az elmúlt két évben egyaránt Baja hódította el.

Az idei vitorlásverseny résztvevői között a nevezések alapján találunk majd ismert orvosokat, sportolókat, borászokat, művészeket.

Komárom csapatát híres színművész és filmrendező is erősíti majd, Miskolc csapatában pedig egy válogatott vízilabda játékos is versenyzik. Pécs vitorláshajójában köszönthetjük a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét, valamint Zamárdi csapatának képviseletében jelen lesz egy olimpiai- és világbajnok kajakozó, Zirc csapatát pedig egy magyar válogatott kézilabdázó erősíti majd.

Természetesen a legtöbb hajón idén is találhatunk olyan résztvevőt, akinek van kötődése a vitorlázáshoz, így például Alsóörs csapatának tagjai között lesznek vitorlázók is, Füzér csapatát pedig a BAHART egyik vitorláskikötőjének vezetője erősíti. Orfű csapatában szerepel majd egy vitorlázó olimpikon, köszönthetünk még egy modellvitorlázót is a csapatban, valamint az Orfűi Vitorlás Egyesület egyik képviselőjét is. A házigazda Siófok város vitorlás csapatában szintén versenyeznek vitorlázók, illetve Zamárdi csapata sem panaszkodhat hiszen 4 vitorlázót is magáénak tudhat majd a versenyen.

Sztárfellépőkből sem lesz hiány az idei Nemzeti Regattán, az ingyenesen látogatható koncertek keretében szombaton Vastag Csabával és az Irigy Hónaljmiriggyel találkozhat a nagyérdemű,

vasárnap pedig Péterfy Bori & Love Band, valamint a Hooligans fog zenélni a Siófokra látogatóknak. A családias hangulatú rendezvényen a kicsiknek is készülnek a szervezők, hiszen rengeteg gyerekprogrammal várják az idelátogatókat, lesz ugrálóvár, kézműves sarok és nép játékok, tűzoltóautó, Playmobil játszósarok, körhinta, valamint a Vodafone – mint a rendezvény mobiltechnológiai partnere – jóvoltából egy különleges és hatalmas kamion a Vodafone Future Truck, amely interaktív virtuális kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Sültes sargolya és bivalyburger

A vízen zajló izgalmas versenyszámokhoz társul még a főzőverseny a Települési Ízek Utcájában, amelyre rengeteg különleges étellel készülnek a csapatok. Baja „Délvidéki sültes saroglyát” készít, de kóstolhatunk majd Balatonkenese Lecsófesztivál ízelítőjéből is. Budapest 10. kerületének csapata „Zsurek levest” főz, Budapest 18. kerületének csapata a „Lőrinczi marhaszegy füstben”, valamint a „Pestimrei Joe páros kézműves kolbász” nevű ételekkel nevezett. Miskolc is különleges ételekkel készül, úgy, mint a „Nyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel”, ezenkívül Gyöngyös elhozza nekünk a „Mátrai bivalyburgert” és megkóstolhatjuk a Csopak által kreált „Házi hagymás cipóban sült csülköt, zöldfűszeres dresszinggel”. Ezeket és még megannyi további jellegzetes ételt szakértő zsűri véleményez majd, de a nagyközönség részéről is lehetőség lesz a kóstolására.

Az eseménnyel kapcsolatban minden információ és aktuális anyag elérhető a www.nemzetiregatta.hu oldalon.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.