Hivatalos: elmarad a 76. Rolex Sydney-Hobart verseny

Hosszú tradíciót tört meg a Covid-19: évtizedek óta először nem izgulhat a vitorlázóvilág a Rolex Sydney-Hobart regattáért. A rendezők hivatalosan is bejelentették: a verseny elmarad.

Elég sokáig úgy tűnt: a déli félteke nagy jachtversenye azon kevés regatták egyike lehet, amelyet megtartanak 2020-ban. De néhány nappal a tradicionális december 25.-i rajt előtt a rendezők hivatalosan is bejelentették azt, ami már hetek óta a levegőben lógott: elmarad a 76. Rolex Sydney-Hobart.

A döntést azért volt kénytelen meghozni a szervező Cruising Yacht Club of Australia, mert az elmúlt napokban Sydney környékén emelkedni kezdtek az esetszámok, ezért a térséget Tasmania „közepes kockázatúnak” minősítette át a korábbi zöldből. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az onnan érkezőknek 14 napos karantént kellene vállalniuk, ha partra szállnak a szigeten. Mivel a mezőny legalább 150 tagja ebből a térségből érkezne, (nem is szólva a szervezők egy részéről, családtagokról, támogatókról, stb.) a rendezők számára csak három választás maradt: hagyják, hogy rengeteg vitorlázó (és a felsorolt vendégek, szervezők, hozzátartozók) roppant kellemetlenség árán induljon/utazzon Tasmaniába, vagy foghíjas mezőnnyel elindul a verseny. Vagy, ahogy végül tették, törlik az egészet.

„Nagyon sajnálatos, hogy ezt a döntést kellett hoznunk. Jól fel voltunk készülve, és már csak hat nap volt hátra” – fogalmazott a CYCA vezetője, Noel Cornish a klub hivatalos közleményében.

„A Covid-19 számos nagy sporteseményt ellehetetlenített az idén, és a Nagy Verseny is ezek listájára került” – áll a közleményben.

Az idei évet és a vírushelyzetet is jól jellemzi, hogy a március eleji ausztráliai Forma-1-es verseny volt az első nemzetközi sportesemények egyike, amelyet a járvány miatt töröltek, és szintén egy ausztrál nagyverseny lehet az utolsó (?) is 2020-ban, amelyet a Covid-19 miatt töröltek az idén.

„A versenyzés a vérünkben van, szinte el sem tudjuk képzelni már a Karácsonyt a Sydney-Hobart nélkül – de nem tehetünk mást, tudomásul kell vennünk a rendezők döntését” – kommentálta a rossz hírt Matt Allen háromszoros (abszolút, nem line of honors) győztes.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.