Gitana: száguldás után csordogálás a rekordkísérleten

A kezdeti száguldás után a Doldrumban való lassú csordogálás jellemzi a Gitana csapat nemrég újrakezdett rekordhajszolását. Még van esélyük, de a kilátások romlanak….

Másfél hónapnyi kényszerpihenő után vágott neki január 10-én a Gitana trimarán az újabb rekordkísérletnek. Mint arról mi is beszámoltunk: a csapat novemberben már nekivágott a „szabadfogású földkerülésnek”, vagyis a bármilyen hajóval és bármekkora legénységgel való vitorláskörnek, a Jules Verne Trophynak, de a Franciaországban az évtized vitorlázójának választott Franck Cammas által vezetett gárda a kormány sérülése miatt kénytelen volt visszafordulni. Bár a szükséges javításokat hamar elvégezték, kénytelenek voltak hetekig várni arra, hogy ismét megnyíljon egy olyan „meteorológiai ablak”, amely lehetővé teheti számukra a sikert. A francia csapat január eleje óta tűkön ülve várta a zöld jelzést, végül 10-én startoltak el.

Amíg volt szél, addig így csapatott csapat:

A 70 lábas trimarán útjának első pár napját remek szélviszonyok és komoly tempóval folytatott vágtatás jellemezte, de a dél-amerikai partok közelébe érve az Egyenlítő környékét jellemző szélcsendes területre, a Doldrumba érve elfogyott a szél, és immár nagyjából 100 mérföldnyi hátrányban vannak a jelenlegi rekordtartó IDEC Sport csapat aktuális helyzetéhez képest. (Az IDEC Sport 2017 januárjában futotta meg a jelenleg érvényes, fél óra híján 41 napos csúcsot.)

Annak ellenére, hogy úgy tűnik: az előrejelzéseik nem voltak elég pontosak, a csapat még reménykedik abban, hogy a későbbiekben pozitív változás áll be az időjárásban, ami a kezükre játszat, így még nem adják fel a rekord-kísérletet.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.