Elmaradt a kvótaszerzés

Ami késik, nem múlik – ezzel a régi bölcsességgel nyugtathatják magukat a Gyapjas testvérek, akiknek végül nem sikerült máris bebiztosítani a kvótaszerzést a tokiói olimpia vitorlás versenyeinek helyszínén rendezett Laser 470-es világbajnokságon.

Három újabb erősszeles futammal zárult a 470-es világbajnokság döntője a japán Enoshimában, péntekre az éremfutam maradt az első 10 egység számára. Az utolsó nap a csütörtökihez hasonló, de kissé még erősebb, 17-19 csomós „seabreeze” fújt, ami nem szerencsés a magyar hajó számára. Ez a széltartomány ugyanis a legkedvezőtlenebb számukra, ebben már elveszik a kisebb szelekben meglévő sebességi extra. Ráadásul a szél semmit sem forgott, tiszta sebességi versenyek voltak a futamok – számolt be róla a hunsail.hu.

A csütörtöki három futamban a magyar hajó a 18., a 23. és a 25. helyeken ért célba, ami nagyjából meg is felel a „papírformának”. „A tegnapi nap alapján sejthető volt a mai menet” – mondta Majthényi Szabolcs, a csapat edzője. Az utolsó nap lett aztán a legszelesebb, vízre menetelkor már 15 csomó fújt, kint a pályán 16. Egy nem túl jó lee rajtból kifordulva szabad sávban áthúztak jobbra és a kis lengéseket pont eltalálva 11-nek felértek a bójához. Mondjuk a mezőny olyan sűrű, hogy 1,5 perc alatt mindenki vette. A futamot végül a 18. helyen zárták, „a kínai és az orosz jobban mentek, a görög még vezetett is, a németek is magukra találtak, látszott, hogy ha valami balszerencse nem történik velük, akkor nem sok esély van elcsípni őket”.

Ráadásul folyamatosan erősödött, a következő rajtra már 18 csomós pöffök jöttek, az utolsó futamra 20-22 csomó, brutál hullámok, „a motorosban nehéz volt megmaradni”. Ugyanaz lejátszódik, mint az előbb, eredmények is hasonlóak, 23. és 25. Az összetett listán Gyapjasék ezzel a 21. helyen,15. nemzetként zártak, ami azt is jelenti, hogy ezúttal nem sikerült az olimpiai indulási jog megszerzése. Gyapjasék előtt végzett még a kvótára hajtók közül a német és a svájci hajó. A legközelebbi lehetőség az indulási jog megszerzésére jövő április közepén Genovában, a világkupa-fordulón lesz, ahol 1 európai ország szerezhet kvalifikációt. Akkor és ott reálisan a svájciak, a németek, a portugálok, az izraeliek és az osztrákok lesznek a közvetlen ellenfelek. A rendszer furcsasága, hogy a tök utolsó helyen végző kanadai ki fog jutni az olimpiára az észak-amerikai kvótával, akárcsak az angolai, aki ide még el se jött. „Tudtuk, hogy a 14. hely körül lesz a választóvonal, de nekünk nagyon hiányzott az első elmaradt nap, ami miatt plusz 2 erős szeles futamot kellett vitorlázni. Balázs és Zsombor megtettek minden tőlük telhetőt, megelőzték a 2017-es EB győztest, a tavalyi bronzérmest és az idei junior európa-bajnokot és olyan olimpikonokat, akik most az ezüst csoportba kényszerültek” – foglalta össze a versenyet Majthényi.

A világbajnokságon a spanyol Xammar-Rodriguez kettős vezet a medal race előtt, 11 futamból 7-et – ebből négyet az aranycsoportban, tehát a döntőben – megnyerve. Őket az ausztrál nagymenők, Belcher és Ryan követik, majd a görög Mantis-Kagialis kettős már a harmadik helyre lépett előre, ez az ő szelük. Mivel az első kettő között egy pont a különbség, a 3. és 4. (a világbajnok francia Pepponet-Mion egység) pedig holtversenyben áll, az éremfutamon komoly match race-ek várhatóak. A világbajnokságon megszerezhető 4 tokiói kvótát a görög, az orosz, a kínai és a török kettősök szerezték meg.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.