Bronzérmet hozott Zsombi Ausztráliából

Viharos szélben, hatalmas hullámok hátán és alatt óriásit vitorlázott Berecz Zsombor a Finndigi világbajnokság 6. napján. Az éremfutamon másodiknak ért célba, amivel megőrizte a dobogós helyét, de holland riválisát nem tudta megelőzni.  

A péntek délutáni 44 fokhoz képest szombat délelőtt 25 fokkal mértek kevesebbet, megszűnt a hőség Melbourne-ben, és a szél iránya is megváltozott.

Az éremfutam előtt azt lehetett biztosra tudni, hogy új világbajnokot ünnepelnek majd a Royal Brighton Yachting Clubban és az aranyért ketten maradtak versenyben. Az egész héten kiegyensúlyozottan, egyenletesen versenyző (1., 5., 5., 1., 2., 3., 5.,16., 8.) Josh Junior előnye (16 pont) a második Nicholas Heiner előtt inkább csak matematikailag számított befoghatónak – hiába osztanak dupla pontot az éremfutamban. Az új-zélandi tehát egyértelmű esélyesként készülhetett a fináléra, a holland viszont a dobogóról is lecsúszhatott, mert Berecz Zsombor előtt csak 3 pont volt az előnye és az olimpiai bajnok Giles Scott is ott lihegett a nyakán, mindössze 5 pontra tőle.

Először követtem az eseményeket a vízről, sikerült a világbajnokság legszelesebb futamát kifogni. Mire felértünk a rajthoz, már mindenem vizes volt, nyugodtan meg is fürödhettem volna, de a tanulópénzt meg kell fizetni. A szél 23 csomóval süvített, de 26-os pöffök is fokozták a kihívást, nem beszélve az olykor 3-4 méteres hullámokról. Igazi finnes idő.

Kicsit csúszott a rajt, mert a rendezőknek technikai gondjuk akadt a viharos szélben a rajtvonal biztosításával. Viszonylag egyszerre indult el a tíz hajóból álló mezőny, a többség jobbra vette az irányt. Az első krajcbójánál nagy volt a tülekedés, szinte minden milliméterért meg kellett küzdeni. A holland Nicholas Heiner fordult elsőnek, ami nekünk nem volt jó hír, de nem messze mögötte, ötödiknek jött Berecz Zsombor.

A hátszélben úgy hasítottak, hogy a motorosoknak is rendesen bele kellett húzniuk, ha követni akarták a vizes gladiátorokat. Sokat nem változott a helyzet, a holland vezetett, a magyar feljött negyediknek és a 2. krajcszakasznál elszakadva a mezőnytől, balra ment. Jó döntésnek bizonyult Berecz Zsombor húzása, mert a top márkhoz másodiknak ért fel és a holland már mögötte vitorlázott.

Az újabb hátszeles részben az már biztosan látszott, hogy az első négyben az ausztrál, a magyar, a holland és a török végez, tehát az érem biztos Berecz Zsombornak, csak a színe maradt kérdéses. Az ezüsthöz kettővel kellett volna előznie a célban a hollandot. Mindent megpróbált, kicsit kockáztatott is, de felesleges rizikót nem akart vállalni. Az ausztrál Jake Lilley mögött második lett, a Heiner bejött harmadiknak így összetettben pont fordítva végeztek.

Az új-zélandi Josh Junior hetedik helyen hozta be a hajóját, ami bőven elég volt ahhoz, hogy megőrizze vezető helyét és a Finn Gold Cup történetének első új-zélandi világbajnoka legyen.

Nyitóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.