A koronavírus veszélyezteti Gyapjasék olimpiai kvalifikációját

Elmaradhat az olaszországi koronavírus-helyzet miatt az olimpiai kvalifikációs versenyként is szolgáló genovai világkupa forduló. De ha meg is tartják, akkor sem lesz könnyű a dolguk a Gyapjas-testvéreknek.

A januári Miami-túra, világkupa óta Palma de Mallorcán készülnek a Gyapjas-fivérek az áprilisi olimpiai kvótát osztó genovai világkupára. Addig még lesz egy világbajnokság és a Trofeo Princesa Sofia, de ezekre most felkészülésként tekintenek. Az edzőjük, Majthényi Szabolcs szombaton csatlakozik hozzájuk Spanyolországban, a jövő héten kezdődő vébé előtt.

„Számukra a világbajnokságnak ezúttal nincs tétje – kezdte az őszinte helyzetértékelést a sportág legendája, majd a hunsail.hu olvasóit beavatta a részletekbe is. – Optimistán várjuk a versenyeket, mert február végén, nagyon nívós mezőnyben sikerült bronzérmet nyerni Mallorcán. A vébére készülők jelentős része megjelent ezen a versenyen, ezért is értékes a 3. hely.

Genováig a versenyszituációk, a kiélezett helyzetek, bójavételek, rajtolás gyakorlása a legfontosabb, hogy rutinszerűen menjenek a taktikai sablonok megoldásai. Az előttünk álló két versenyen ez lesz a középpontban. Természetesen a hajóvezetés is fontos, de ebből a szempontból is jó, hogy két ilyen erős versenyen elindulnak Genova előtt. Leginkább a szoros szituációkra kell fókuszálni, nagyon sok fog ezeken múlni a végelszámolásban. Reméljük, hogy ezeket sikerül úgy begyakorolni, ami pozitív hatással lesz az eredményekre.

Vannak a riválisok között olyan versenyzők, akiknek már a vébén és a Princesa Sofián is a lehető legjobb formában kell lenniük, mert nekik már ezek a versenyek is olimpiai válogatónak számítanak.

Nagyon nehéz a vitorlázásban a formaidőzítés, mert nem egy klasszikus fizikai sport. Szerintem leginkább a szellemi képességeken és a pszichológiai állapoton múlik majd mindenkinél, hogyan tudja kezelni azt a nyomást, ami Genovában fog jelentkezni. Lehet itt is csúcsformáról beszélni, de nem annyira kihegyezetten, mint egy teljesítménysportban.

Ebből a szempontból is szerencsés, hogy nekik nem kell a vébén lelkileg túl sok energiát elhasználni. Komolyan fogják venni, de nem kell azon ügyködni, görcsölni, hogy ott a legjobb eredményt elérjék. Bizonyos kényesebb helyzetekben, valószínűleg egyszerűbb, biztonságosabb megoldásokat fognak választani. Míg egy genovai kiélezett helyzetben a végsőkig el kell menni, akár egy bójavételnél, befordulásnál egy ellenfél elé. A vébén nem fogunk belemenni olyan óvási helyzetekbe, hogy estéket töltsünk egy óvási bizottság előtt. Inkább elengedünk olyan dolgokat, amiket Genovában biztos, nem fogunk elengedni.

Természetesen mindenki beszél a koronavírusról, de nem foglalkozunk vele, mi úgy készülünk, hogy lesz olimpiai kvalifikációs világkupa Genovában, április 13-tól. Az eredeti terv szerint haladunk. Hivatalos értesítést nem kaptunk egyelőre, hogy mi lesz, ha nem lesz. Gyakorlatilag ezen az alapon az olimpiával is foglalkozhatnánk ebben a megközelítésben.

Nagy teljesítmény lenne, ha sikerülne az olimpiai kvalifikáció. Egészen kivételes szintre jutottak el a gyerekek, óriási, hogy már most hol tartanak. Nagyon kevés ember mondhatja el magáról a magyar vitorlássportban, hogy ilyen szintre tud eljutni. És ez független attól, hogy kijutnak-e az olimpiára. Hatalmas a konkurencia. Olyan országokkal kell megküzdeni a kvótáért, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy ilyen gondjuk lehet.

Nagyon drukkolok a fiúknak, hogy sikerüljön, mindent megteszünk ezért. Óriási eredmény lenne, ha ez összejönne. Látom rajtuk, hogy mennyire akarják és ők is mindent megtesznek érte. Szerencsére görcsösség nincs bennük, nem fog összeomlani a világ, ha nem sikerül megcsinálni”- összegezte a helyzetet Majthényi Szabolcs.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.