Évzáró lapszámunk kivonata -Távoli vizeken

Idei hatodik, évzáró magazinunk kivonatos tartalmát mutatja be a magazin főszerkesztői beköszöntője.

Idei hatodik, évzáró magazinunk kivonatos tartalmát mutatja be a magazin főszerkesztői beköszöntője.

Szöveg: Lénárt Attila

Csípős téli szelek fújdogálnak már a Balatonon az állványokon álló hajók között, véget ért a szezon. De csak nálunk. Távoli vizeken még zajlanak a versenyek, így mostani lapszámunkkal mi is messzebbre tekintünk. Nem csak földrajzi, hanem átvitt értelemben is, hiszen így, szezonon kívül néhány olyan témával is foglalkozhatunk, amelyek távolabb esnek a balatoni kikötők világától.

Ilyen például a LUXUSJACHTOK DÖMPINGJE című írásunk, amelyben azt vizsgáljuk, hogy mitől pörgött fel irántuk ennyire a kereslet, vagy TOP10 rovatunk, amelyben (az előbbi cikkhez kapcsolódva) A LEGEXKLUZÍVABB KIKÖTŐK listáját állítottuk össze. Más értelemben rugaszkodtunk el a hétköznapi vitorlás-valóságtól a MI VOLT A BAJ A REPÜLŐ KATAMARÁNOKKAL? című írásunkban, amely az Amerika Kupa körvonalazódó jövőjét vizsgálja. De a jövőbe tekintünk hajóbemutatóinkkal is, hiszen a BAVARIA E34-est ugyan kifejezetten a Balatonra fejlesztették ki, de elektromos hajtású motoros. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a jövő egyre nehezebben képzelhető el elektromos hajók nélkül, mint az, hogy már a nagyhírű német gyártó is érdemben foglalkozik ezekkel. Mi sem tehetünk másként.

Mostani lapszámunk fő témája persze a VOLVO OCEAN RACE. Mi más is lehetne? Fókusz rovatunk cikkeiben összeszedtünk mindent a verseny eddigi eseményeiről a rajttól kezdve az in-port futamokat összefoglaló PÖRGÉS A KIKÖTŐKBEN című cikkünkön át az eredménytáblázatokig. Külön riportban mutatjuk be a start hangulatát és ALICANTÉT, A VOR FŐVÁROSÁT is. De a VOR mellett rengeteg verseny zajlott a Sodebo parádés új rekordjával zárult Transat Jacques Vabre-tól a lapzártánkkor még tartó, A KICSIK NAGY VERSENYÉNEK tekinthető Mini Tranaton át a NEMZETEK CSATÁJÁT hozó Swan Nations Cup-ig – nem is szólva a csillogó MONACO CLASIC WEEK-ről vagy a J-OSZTÁLYOS VILÁGBAJNOKSÁGRÓL. Be is számolunk mindről – de személyesen (a VOR startja mellett) csak OLASZORSZÁG CSÜCSKÉBEN, Triesztben voltunk, a Barcolanán – írtunk is egy úti riportot róla. Technika rovatunkban egy régi témát melegítünk fel, rossz áthallással azért, mert a TŰZ A FEDÉLZETEN télen talán kevésbé riasztó.

Nem feledkeztünk meg a hazai vonatkozású eseményekről és eredményekről sem, így részletesen foglalkozunk élsportolóink enoshimai felkészülő versenyeiről, Majthényiék és Litkeyék újabb bajnoki címeiről, Fa Nándi kitűntetéséről és TOP10-es helyezéséről az IMOCA 60-as sorozatban, és a méltán nagyon népszerű Szüreti Regattáról sem.

Címlapunkra a várva-várt VOR került, abban a reményben, hogy a távoli vizeken zajló verseny követése segíthet átvészelni a vitorlázás nélkül töltött téléi hónapokat. Éppen ezért arra bíztatjuk Önöket, hogy a Budapest Boat Show előtt megjelenő következő lapszámunkig is maradjanak olvasóink, és kövessék velünk a VOR eseményeit minden nap honlapunkon és Facebook-csatornánkon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.