A Sámánokkal készül a keszthelyi vitorlázó

„A jó vitorlázó legnagyobb fegyvere az alázat, itt sosem szabad elfelejteni, hogy a természet az úr!” – vallja Büki Gábor, aki nemrég meghívót kapott a magyar vitorlás válogatottba. A sportág csúcseseményének szánt Nemzetek Kupájában hazánkat a Sámánok képviselik.

 

A kaposvári születésű 33 éves Büki Gábor hat éves kora óta él Keszthelyen. Apai nagymamája révén már korábban is egész nyarakat töltött a Balaton-parti településen, de nem csupán emiatt vált az élete részévé a vitorlázás.

Büki Gábor az októberi edzőtáborban
Fotó: Szűcs Ábel / SSL Gold Cup HUN

– 1996-ban voltam az első vitorlás táboromban, ami után az év szeptemberében el is vittek az első versenyemre. Aztán egy késő őszi borulás után egy évig nem vágytam a vitorlázásra, de az akkori edzőm, Regős Attila (Morzsi) hatására 1997 őszén újra hajóba ültem. Később a tanulmányaimat is ez határozta meg, hiszen vitorlás edző és hajóépítő végzettséget szereztem – avat be pályafutásának kezdetébe Büki Gábor.

A vitorlázó 2015 óta a keszthelyi Lisa501 és Hun3 Bogi katamarán kormányosa.

– Nem titkolt célunk, hogy pár éven belül Kékszalagot nyerjünk. 2016-ban hagyományos egytestű kategóriában a Lisaval ez sikerült is a csapatnak, utána váltottunk több testű hajóra. Az idei Kékszalagon sajnos technikai probléma miatt nem tudtunk végigmenni. Az összevont Szüreti-Pünkösdi Regattán azonban 2. helyezést értünk el, ami azt mutatja, hogy jó úton haladunk a hajó fejlesztésével – meséli Gábor.

Fotó: Török Brigi / Brigipix

Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy a világ- és Európa-bajnok vitorlázó, a világkupán induló magyar csapat kapitánya, Berecz Zsombor a közelmúltban beválogatta a keszthelyi sportolót a magyar vitorlás válogatottba.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy Berecz Zsombi meghívott a Sámánok (az SSL Team Hungary csapatneve – a szerk.) közé. Az ő feladata volt, hogy kapitányként az általa húsz legjobb csapatjátékosnak tartott vitorlázót összeverbuválja a Nemzetek Kupájára.

A magyar vitorlás válogatott tagjai – Fotó: Szűcs Ábel / SSL Gold Cup HUN

Az SSL Gold Cup-ot 2022-ben rendezik meg, ahol a különböző nemzetek azonos feltételek mellett, ugyanolyan hajókkal tudnak megmérkőzni, és eldönteni, hogy ki a legjobb.

– A világ legismertebb vitorlás versenye az America’s Cup, melyen keveseknek van lehetősége részt venni, hiszen az a technikai innováció és a hajós mérnökök nagy vetélkedése. Az SSL Gold Cup a csapatokról szól. A versenyt 47 lábas hajókkal fogjuk futni.

A felkészülésüket egy igazi világsztár vitorlázó, a lengyel Mateusz Kusnierewicz segíti. A vírushelyzet miatt azonban egyelőre képlékeny a további program.

– Az első edzőtáborunk után, ami október végén volt, kimondhatom, hogy erős a csapat és élmény azokkal a srácokkal együtt dolgozni, akik közül sokan csak ellenfelei voltunk egymásnak az elmúlt 20 évben. Körülbelül 100 napot kell együtt vitorláznunk ahhoz, hogy tisztességgel felkészüljünk.

Fotó: hunsail.hu

Büki Gábor jövő évével kapcsolatban elmondta: a Hun3 Bogi katamarán, illetve a keszthelyi utánpótlás-nevelés áll a fókuszában.

– Az ifjúsági hajóosztályokra minél nagyobb figyelmet szentelnék, mivel ki kell nevelnünk azt a generációt, akiknek idővel átadhatjuk a lantot. Természetesen az SSL válogatottság mindenképpen plusz motiváció számomra, ezért ott is szeretnék 120%-ot beleadni a munkába. Hajrá Keszthely! Hajrá Sámánok!

A magyar válogatott keret teljes névsora:Bakóczy Robert, Berecz Zsombor, Büki Gábor, Czégai Péter, D’Albini András, Galgóczi Tamás, Goszleth Marcell, Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor, Kelemen Tamás, Majthényi Mátyás, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Rozsnyay Domonkos, Szamódy Tamás, Takácsy Levenete, Tomai Balázs, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán

Szöveg: Ujvári Klaudia
Forrás: zaol.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.