Támogatókat keresnek a napelemes hajóhoz

A Solar Boat Team projektje azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy Magyarországon elsőként építsen meg egy ember által vezetett, napelemes versenyhajót. A továbbfejlesztéshez most szponzorokat keres a főként egyetemistákból álló, lelkes csapat.

A megalakulás óta eltelt 6 évben a projekthez több diák csatlakozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem négy karáról. Eddig közel 100 hallgató működött közre az első hajó tervezésében és annak továbbfejlesztésében – számolt be róla a Likebalaton.hu. További hallgatók munkájának köszönhetően a 2019-es évben elkezdődtek a második hajó építési munkálatai is, mely projekt közel egy évet ölelt fel, így jelenlegi hajójuk, a Lana, 2020-ban került vízre a Balatonon. Erről a csapatkapitány Czibere Szilárd ebben a cikkben mesélt.


Vízre eresztés Balatonbogláron – Fotó: Solar Boat Team

A csapat így fogalmazza meg misszióját:

„Versenycsapatunk azzal a céllal alakult meg, hogy kezdeményezésünkkel egy olyan tudásbázis és infrastruktúra jöjjön létre, melyre építve éveken keresztül működik majd a csapat, a hallgatók újabb és újabb generációját bevonva az elektromos járműépítés világába.”

A projekt létrejöttének alapvető szempontja a megújuló energiafelhasználás különböző módjának kitalálása, amely egyre népszerűbb kutatási téma világszerte.

A BME Solar Boat Team 3 fő szakmai egységre tagolható: gépészet, gazdaság, elektronika. A csapat élén áll a csapatkapitány, aki vezeti és koordinálja a csapatot, valamint harmonizálja a három fő szakmai egység munkáját a csapaton belül. Minden szakmai egység élén egy csoportvezető áll, aki összekapcsolja a csoporton belül futó projekteket.

A projekt mérföldkövei:

  • 2014 – Három BME-s gépészmérnök hallgató elhatározta, hogy létrehoz egy olyan versenycsapatot, amely megtervez egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, és teljesen elektromos hajtású hajót.
  • 2016 július – Közel két évnyi tervezési és építési folyamat eredményeként elkészült az első hajó, a Rosana, amely a hollandiai Dutch Solar Challenge Világbajnokságon vízre került. A csapat a nyolc napos, Frízföld belföldi csatornáin zajló megmérettetésről különdíjjal tért haza. Ezután a monte-carlói kikötőben megrendezett Monaco Solar Boat Challenge bajnokságon is részt vettek, ahol sikeresen teljesítettek és a 11. helyen végeztek.
  • 2017 július – A második versenyszezonban szintén részt vettek a Monaco Solar Boat Challenge bajnokságon, ahol az összesített versenyben megszerezték a 8. helyezést. A csapat a hónap végén a Kalinyingrádban megrendezésre kerülő Russian Solar Regatta bajnokságon is képviseltette magát, ahol pedig 5. helyezést értek el.
  • 2018 július – A harmadik Monaco Solar Boat Challenge bajnokságon ismét a 8. helyen végeztek, és ebben az évben megkezdődtek a második hajó, a Lana tervezési munkálatai is.
  • 2019 – Több fejlesztés is sikeresen befejeződött, melyek során Lana új hajtásrendszert, fedélzetet, külső megjelenést, valamint saját fejlesztésű propellert kapott.
  • 2020 – A 2020-as szezont a koronavírus járvány átformálta, a nemzetközi versenyek elmaradtak. Ennek eredményeként, az új, elkészült hajót a Balatonon, illetve a Dunán mutatták be a hazai közönség számára.

 


A lelkes csapat a vízre eresztés után
Fotó: Solar Boat Team

A járványhelyzet miatt egy ideje home office jelleggel haladnak fejlesztések, kisebb léptékben. A terv szerint május végére szeretnének elkészülni, hogy utána újra vízre tehessék a hajót. Nyáron ismét terveznek egy balatoni próbát, és keresik a lehetőséget saját vagy egyéb eseményen való részvételt.

Jelenleg szponzorok felkutatása is zajlik a csapat háza táján, a 2021-es év hátralévő részére és a fejlesztések folytatására.

Ebben az évben több fejlesztésen dolgoznak, például az elektronikai csoport a felügyeleti rendszer kiegészítését tervezi egy automatikus tervező és ajánló rendszerrel, ami a hajó digitális ikerpárján végezne számításokat az optimális teljesítmény elérése érdekében. A gépészeti csoport fő terve a hajó szárnyainak tesztelése, a kormány továbbfejlesztése, és egy magasabb hatásfokú propeller tervezése és tesztelése. Emellett egy új hajótest megtervezését is célul tűzték ki.


Működés közben a napelemes hajó – Fotó: Solar Boat Team

A lehetséges szponzorok három különböző csomagból választhatnak, amelyekben a csapat többek között a logó hajón való feltüntetését, közösségi oldalakon való megjelenést, vagy rendezvény meghívásokat ajánl fel a támogatásért cserébe. A jövendőbeli szponzorok a Solar Boat Team honlapján, illetve közösségi oldalán tudják felvenni a kapcsolatot a csapattal.

Nyitókép: A jelenlegi csapat / Fotó: Solar Boat Team

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.