Kereked kupa és vb-válogató

Az első napon gyenge, a másodikon és a harmadikon már frissebb szélben zajlottak a futamok. Az is kiderült, hogy a Jeney-De Jonghe kettős utazhat a 29er vébére.

Az első napon gyenge, a másodikon és a harmadikon már frissebb szélben zajlottak a futamok. Az is kiderült, hogy a Jeney-De Jonghe kettős utazhat a 29er vébére.

A Kereked Ifjúsági Kupa első napján a szél a versenyzésre még éppen alkalmas minimális értéket alulról csapkodva köszöntötte a lelkes versenyző egységeket. Az első napi két rendező csapat folyamatos mozgással határozott mozdulatokkal sikeresen rendezett az OP pályán 1 futamot, míg a 420, Laser, 29er pályán kettő futamot tartottak. Ennek a napnak a leálló szél, majd a másodfokú viharjelzés és a déli partról érkező viharfelhőből kicsapó nyomás vetett véget.

Kereked Ifjúsági Vitorlás Kupa második napján felpörögtek az események. Már három pálya volt kijelölve a versenyre, hiszen az RS Fevák szombati érkezésével megkapták a 29-er csapatokat párnak a 3-as pályára. Az Optimist osztály már 9 órakor elkezdte a versenynapot, míg a másik két pályán, a későbbi reggelit engedélyezve, 10 órakor kezdődtek a futamok. Az OP-sokat a reggeli 5-6 csomós keleties szél fogadta, amit enyhe lengésekkel, de rendben teljesítettek a hajók. Így az előző napi lemaradásukat gyorsan behozták a többi pályához képest. A különböző pályákon szinte egyszerre lehetett hallani a következő futamok figyelmeztető jeleit és beindult a gőzhenger. Volt, ahol az északiasodó szél miatt módosításokra volt szükség, így 2 futam rendezése vált lehetővé, míg mások – mint a 29-er – sikeresen lebonyolítottak 5 futamot. A korai mozdulás kifizetődött, mert dél körül elkezdett a szél gyengülni és partra kényszerítette a mezőnyt és elkezdődött a parti halasztás, ami a késő délutáni gulyás és fánk habzsolásba csapott át. Így a versenyzők teli hassal pihenhettek rá a zárónapi kiélezett futamokra. A futamok az utolsó napon valamennyi hajóosztály számára tíz órakor kezdődtek.

A Kereked Ifjúsági Kupa zárónapján minden visszazökkent a tervezett menetrendbe. A reggeli 6-8 csomós szél megadta az alapot egy futamokban gazdag versenynap eléréséhez. Az Optimisteseknek akik a legnépesebb mezőnyt alkották 112 fővel, sikerült 3 futamot teljesíteni ezen a napon. Igaz, a második futam végére már a rövidítés gondolatával kacérkodtak a rendezők, de Fortuna melléjük állt és 5-7 csomós szélben sikerült az utolsó futamot is megrendezni, így 6 futamosra sikeredett az Optimist pályán a verseny. A Spartacus Vitorlás Egylet színeiben versenyyző Vladiszavlyev Alexandar kiegyensúlyozott versenyzéssel mutatta meg, hogy a csopaki keletiben ő a legjobb ezen a vidéken és kapta meg az elsőknek járó Rooster ajándékokat. Ez a szélerő és szélirány volt jellemző az összes pályára.

A Laser 4.7-nek 5 futamot sikerült rendezni, ami Bagonyi Bálint győzelmét hozta a THE színeiben. A Laser radiálnak 7 futamot sikerült rendezni, ahol Obiekwe Mike mutatta meg, ki a legény agáton. A 420-as osztálynak megtartott 6 futam a dominancia jegyében zajlott, hiszen egy második helyes kiejtővel nyert a KYC színeiben induló Szalai Súta és Asperján Dénes páros. Az RS Feva első napi hiányzása mellett is 6 futam megtartásával büszkélkedhet a VGYE nyertes párosa Őrszigety Botond és Náray Ágoston.

A 29-er osztálynál a Workumból frissen visszatérők éles küzdelmét hozta, hiszen a tét az volt, hogy ki jut ki a texasi WS ifjusági világbajnokságra. A Kereked Kupa végeredményének kialakulásával sikeresen lezárult a Magyar 29er Osztályszövetség 2018-as első válogatósorozata, amelyen a versenyzők a Corpus Christi-ben (USA, Texas állam) megrendezendő World Sailing Ifjúsági Világbajnokságra szerezhettek indulási jogot. A nagyon szoros, de mindvégig fair küzdelmet hozó válogató a legutolsó futamának utolsó hátszelében dőlt csak el, hogy a Jeney Máté-De Jonghe Arthur kettős (78 pont) utazhat majd Texasba, négy ponttal megelőzve az ugyancsak remek formát mutató Kocsis Bálint-Pavlik András párost (82 pont). Mindkét csapat a Spartacus Vitorlás Egylet színeiben versenyzik, edzőjük Goszleth Marcell. Az osztály következő válogató-sorozata a Kereked Kupából és a Kieler Woche keretén belül megrendezett 29er EuroCup fordulóból áll.

Az óvások következtében kicsit elhúzódott az ünnepség kezdete, de a sportemberek megvárták a ceremónia végét és megtapsolták egymás sikereit. A díjkiosztó fényét Érdi Mári színesítette, elmesélt pár élményt amit a Kereked Ifjúsági Kupákon szerzett számára. Például 2012-ben ezen a versenyen indult először és 2013-ban már meg is nyerte ezt a versenyt.

Szerző: Kereked Vitorlás Klub / Cserép Csaba – 29er Osztályszövetség

Fotó és video: Kereked Vitorlás Klub

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.