Transat New York-Vendée: Túl a nagy vízen

Óriási eredmény, hogy a május 29-én elstartolt 14 hajóból 12 partot ért Les Sables d’Olonne-ban a Vendée Globe kvalifikációs futamán, a Transat New York-Vendée-n. A versenyzőknek nem volt könnyű dolguk, akadt, aki a cél előtt néhány órával kényszerült feladni a futamot.

Aligha túlzás hősöknek nevezni olyan férfiakat, akik egy szál magukban indulnak neki egy-egy 60 lábas vitorlással a New York és a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötője közötti „hivatalosan” 3100 mérföldes távolságnak. Persze akár könnyű bemelegítésnek is hívhatjuk ezt az átlagos 9-12 napos vitorlázást az Atlanti-óceánon, ha belegondolunk, hogy a versenyzők többsége ezzel készül fel a november 6-án induló valódi földkerülő túrára Vendée Globe-ra.

Kettős francia siker

Az idei mezőny legjobbjaként Maitré CoQ nevű Imoca60-asával Jeremie Beyou, a 39 éves francia versenyző nyerte, akinek 9 nap, 16 óra, 57 perc és 52 másodpercre volt szüksége, hogy elérjen New Yorktól a francia partokig. Beyou élete első egykezes győzelmét aratta. „Fantasztikus, hogy éppen hazai pályára érkező óceánátszelő versenyen sikerült a leggyorsabbnak bizonyulnom. Meg kellett mutatnom, hogy mire vagyok képes egyedül, ez növeli az önbizalmamat a novemberi Vendée előtt” – nyilatkozta a francia hajós.
A verseny második helyezettje, Sebastien Josse sem zöldfülű világkerülő, hiszen a VG mellett már rajthoz állt a Jules Verne Trophy-n és a Volvo Ocean Race-en is. Most is mindössze két és fél órával maradt le honfitársa mögött a Les Sables d’Olonne-i kikötésnél.

Lemorzsolódtak

A versenyt mindössze két hajónak nem sikerült befejeznie. Az egyik a szintén francia lobogó alatt hajózó Banque Populair VIII volt. A francia Armel Le Cléac’h az indulás utáni napon észlelte, hogy a hajó valamilyen ismeretlen tárggyal ütközött, és a hajótest megsérült. A holland Pieter Heerema még bosszúsabb lehetett, amikor a cél előtt alig 80 kilométerrel, Lorient partjainál volt kénytelen feladni a versenyt.

A Transat New York-Vendée befutója:

1 Jeremi Beyou (Maitre Coq)
2 Sebastien Josse (Edmond de Rothschild)
3 Alex Thomson (Hugo Boss)
4 Paul Meilhat (SMA)
5 Vincent Riou (PRB)
6 Tanguy de Lamotte (Initiatives Coeur)
7 Kojiro Shiaishi (Spirit of Yukoh)
8 Fabrice Amedeo (Newrest – Matmut)
9 Morgan Lagraviere (Safran)
10 Jean-Pierre Dick (St. Michel-Virbac)
11 Yann Élies (Queguiner – Leucémie Espoir)
12 Conrad Colman (100% Natural Energy)
(13) Pieter Heerema (No Way Back)
(14) Armel Le Cléac’h (Banque Populaire VIII)

Szöveg: Simon István

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.