Az AkzoNobel nyert, a Dongfeng átvette a vezetést

Végre a hollandoknak is kijött a lépés: az AkzoNobel nyerte a VOR negyedik, Hongkongban rendezett kikötői versenyét. A második helyen célba érő Dongfeng átvette a vezetést a kikötői sorozat összetett tabellájának élén a MAPFRÉ-tól.

Végre a hollandoknak is kijött a lépés: az AkzoNobel nyerte a VOR negyedik, Hongkongban rendezett kikötői versenyét. A második helyen célba érő Dongfeng átvette a vezetést a kikötői sorozat összetett tabellájának élén a MAPFRÉ-tól.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: VOR

Kemény küzdelem árán nyerte meg a hongkongi kikötői versenyt az AkzoNobel. A magyar idő szerint hajnalban rendezett futamon 6-10 csomós, változó szélben csaptak össze a csapatok. „Nehéz verseny volt, amelyben a taktika meghatározó szerepet játszott” – nyilatkozta a verseny után Simeon Tienpont, a holland csapat skippere. „A nagy hullámok és az állandóan változó szélirány mindenkinek megnehezítette az életét, arról szólt az egész, hogy ki alkalmazkodik a legjobban – és közben nagyon oda kellett figyelnünk arra is, hogy mit csinálnak a vetélytársaink.”

Persze, a többiek is megpróbáltak kihozni mindent a változó körülményekből. Ez a hollandok mellett a Dongfengnek sikerült a legjobban. A kínai-francia csapat nyers tempó tekintetében eddig is jobb volt a mezőny javánál, csak a MAPFRE (illetve az utóbbi időben a Vestas) említhető velük egy lapon. De a rövid kikötői futamon nem nyílt módjuk lerohanni a rajt után ügyesen helyezkedő AkzoNobelt.

A harmadik helyen a Team Brunel ért célba. Tőlük lassan mindenki kezdi megszokni, hogy rövidebb távokon nagyon jó eredményekre képesek – hiszen már nyertek is kikötői versenyt. A futam legnagyobb vesztese nem a remek rajtja után a hazai közönsége előtt mindössze ötödik helyen célba érő Scallywag vagy az utolsónak befutó Turn the Tide on Plastic volt, hanem a negyedik helyezett MAPFRE. A spanyolok ugyanis elvesztették az első helyet az összetett tabella élén azzal, hogy leszorultak a dobogóról.

A futamon csak hat csapat indult, mivel a Vestas 11th Hour Racing hajóját a hongkongi befutó előtt bekövetkezett tragikus ütközés miatt még javítják. Így a dán-amerikai csapat nem áll rajthoz a holnapi Around Hongkong Island nevű nyílt szigetkerülő versenyen sem, amelynek eredménye szintén beleszámít majd az in-port sorozat összetett eredményébe. Jelenleg úgy néz ki, hogy még az ötödik, Hongkong-Guangzhou etapot is kénytelenek lesznek passzolni.

Az in-port sorozat állása négy futam után:

  1. Dongfeng 24 pont
  2. MAPFRE 23 pont
  3. AkzoNobel 18 pont
  4. Team Brunel 18 pont
  5. Vestas 11th Hour Racing 12 pont
  6. Team Sun Hung Kai/Scallywag 9 pont
  7. Turn the Tide on Plastic 7 pont

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.