A kiwik nyerték a 35. Amerika Kupát!

Csupán egyetlen győzelem választotta el Peter Burling csapatát a 35. Amerika Kupa megnyerésétől - és a tegnapi első összecsapásban (vagyis a 9. futamon) meg is szerezték azt.

Csupán egyetlen győzelem választotta el Peter Burling csapatát a 35. Amerika Kupa megnyerésétől – és a tegnapi első összecsapásban (vagyis a 9. futamon) meg is szerezték azt.

Dávid legyőzte Góliátot – röviden így foglalhatnánk össze mindazt, ami a 35. Amerika Kupa versenyei során lezajlott Bermudán. A kis költségvetésből gazdálkodó új-zélandi csapatnak sikerült megelőznie a náluk sokkal gazdagabb lehetőségekkel rendelkező címvédő ORACLE Team USÁ-t. A két csapat közül a döntők első pillanatától kezdve a kiwik domináltak, az amerikaiak négy zsinórban elszenvedett vereség után voltak csak képesek egyet szépíteni. Ekkor Jimmy Spithill még abban reménykedett, hogy találtak annyi plusz sebesség-potenciált még a hajóban, hogy talán ismét feltornászhatják magukat (mint 2013-ban, amikor a mostaninál is nagyobb hátrányból jöttek ki és végül nyertek), de ez az idén nem sikerült. A harmadik versenynapon látott enyhe megingásuk után a kiwik ismét összeszedték magukat, és vasárnap újabb két győzelemmel nyitottak. Tegnap így már 6-1-es állásról indult a verseny, és mivel az új szabályok szerint a hetedik győzelemig megy a harc, ez azt jelentette, hogy Burlingéknak csupán egyetlen diadal kellett a végső sikerhez. Nem is teketóriáztak sokat: már a rajtnál jelentős előnyt építettek ki, amelyet a célig több mint 54 másodpercre növeltek, így nem csak egyszerűen megverték, hanem szinte meg is alázták a címvédőket.

A 35. Amerika Kupáról részletes beszámolót közlünk majd a Vitorlázás Magazin augusztus elején megjelenő 2017/4-es számában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.