Magyarok az AC-n: mi várható a kupa közeljövőjében?

Mostani lapszámunkban nem kevesebb, mint 20 oldalnyi terjedelemben járjuk körbe azt a témát, hogy vajon reális lehet-e egy magyar csapatot indítani az America's Cup-on. A 9 cikkből álló sorozat most teljes terjedelemben közzétett része az AC jövőjével foglalkozik.

Ahogy az már mostanában lenni szokott, amikor az Emirates Team New Zeland megszerezte a hetedik futamgyőzelmét a 37. America’s Cupon az olasz ellenféllel szemben, a következő kihívó máris készen állt. Sőt! Szervezési eszközökkel az új-zélandiak azt is biztosították, hogy ez a kihívó a brit csapat lehessen, őket véletlenül se előzhesse meg más.

Az elmúlt években a kiwik az olaszokkal voltak jóban, de ez a jó viszony fokozatosan romlott a versenyt megelőző évben és hónapokban.

Az új kihvást az Imagine nevű szuperjacht fedélzetén vette át a Royal New Zealand Yacht Squadron nevében Aaron Young a Royal Yacht Squadron Cowes-t képviselő Sir Ben Ainslie-től. Ez a momentum azért fontos, mert mindig a védő és a kihívó tárgyalhatja meg a következő verseny feltételeit, illetve a kihívó dolga még a majdani America’s Cup résztvevő kilétét eldöntő selejtező verseny vagy versenysorozat megszervezése.

Megállapodás két versenyre

A britek és az új-zélandiak a két következő, vagyis a 37. és a 38. America’s Cupra vonatkozó megállapodást kötöttek. A felek rögzítették azt a fontos tényt, hogy a következő két versenyen használatos hajótípusnak marad az AC75-ös. Ennek lényegében mindenki örül, mert a típus bevált, rengeteg újítási tartalék rejlik benne és főleg olcsóbbá teszi a folytatást, mintha minden fejlesztést elölről kéne kezdeni egy másik típussal.

Viszont az is csak akkor lehetséges, hogy két versenyre állapodjanak meg, ha a következőn csak ők ketten versenyeznek. Mert így biztos, hogy az egyikük lesz a győztes és a megállapodásuk betartható.

Szokatlannak hangzik, hogy más kihívó nem jelentkezhet a 37. America’s Cupra az új-zélandiak ellen. De valójában ez így volt régen is a kupa történetében. Érthető ez a törekvés, mert magának az eseménynek a megrendezése is sokba kerül, tehát jelentős a megtakarítás, ha nem kell válogatóversenyeket futtatni a kihívókkal.

Ugyanakkor hamarabb is sor kerülhet a 37. America’s Cupra, nem kell kivárni egy négyéves ciklust. Ez azt eredményezi, hogy a legnagyobb érdeklődéssel övezett versenyt rendezhetik, amelyen a legkedvezőbbek a médiabevételek. A selejtezők vagy különösen az America’s Cup nevével összefonódva rendezett egyéb események nem csak kisebb figyelmet generálnak, de bármennyire igyekeztek is elmosni a határokat, azoknak gyakran semmi közük nincs az America’s Cuphoz.

A kihívó „térfelén”?

Az is elképzelhető, hogy a következő összecsapásra nem Új-Zélandon kerül sor, hanem azt a kihívó vizeire, vagyis a brit partokhoz viszik. Ennek is bőven vannak a profitban realizálható médiaelőnyei.

Ha a 37. America’s Cupra Cowesnál kerülne sor, az szokatlan lenne, de nem példátlan. A legtöbb esetben a védő otthonában rendezik a csúcs párosversenyeit, de volt már kivétel. Amikor a svájci Alinghi nyerte az America’s Cupot, akkor egyszerű földrajzi okból – Svájcban nincs tenger – a küzdelemre a spanyol Valenciában került sor.

Az elfogadott egyezségben határozottan megerősítik a nemzetiségi szabályt. Vagyis a következő versenyeken csak 100 százalékban az adott országból származók versenyezhetnek. Sokak szerint ez az új-zélandiak előnyét hivatott betonba ágyazni. De megalapozott az a feltételezés, amit az enyhítésre lehetőséget adó finomított feltételek is alátámasztanak, miszerint ennek a szabálynak az egyetlen célja, hogy a jövőben Jimmy Spithill vagy hasonló kaliberű versenyző az olasz csapatban ne keseríthesse meg a britek vagy az új-zélandiak életét, ahogy az a legutóbbi versenyen és annak selejtezőin történt.

Ugyanakkor szeretnének új nemzeteket is vonzani a 38. America’s Cupra, akiket ez a szigorú nemzetiségi szabályzat távol tartana a részvételtől. Ezért az újonnan jelentkezőkre számos kivétel vonatkozik, tehát alkalmazhatnak külföldi profikat a csapatukba. (Kellenek az újak, mert nekik eladhatók a régebbi, levetett hajók…)

Nincs egyetértés

Eközben folynak a pengeváltások. A Prada Pirelli Team még nem hallatta a hangját, de az American Magic csapatnak sok minden nem tetszik a védő és az első kihívó által kötött megállapodásban. Ezért már ők is kiadtak egy részletes dokumentumot, amelyben az America’s Cup általuk elképzelt jövőjét és annak szükséges szabályait vázolták fel.

Sok minden bizonytalan, rengeteg kérdést kell még tisztázniuk a feleknek. Egy valami tűnik csak biztosnak. Mindenki, az amerikaiak is egyetértenek abban, hogy az AC75-ös remek hajó, különösen látványos futamokat eredményezett, és bőségesen beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat. Tehát maradhat az America’s Cup osztálya.

Szöveg: Ruják István, Kép: AC Media

A témáról sokkal részletesebben is írunk a Vitorlázás Magazin 2021/3-as számának Fókusz rovatában, amelyben összesen 9 cikkben foglalkozunk azzal, hogy lehetséges lenne-e magyar csapatot indítani az America’s Cup-on.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.