49. Kékszalag: Litkey tizenharmadik győzelme

Litkey Farkas Festipay nevű hajója futott be elsőnek a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon. Ezzel tizenharmadik győzelmét aratta Európa legrégebbi tőkerülő versenyén.
Litkey Farkas Festipay nevű hajója futott be elsőnek a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon. Ezzel tizenharmadik győzelmét aratta Európa legrégebbi tőkerülő versenyén.
Forrás: kekszalag.hu, Fotó: Szász András
Az 526 hajóból álló mezőny csütörtökön kilenc órakor rajtolt Balatonfüred előtt Európa leghosszabb távú tókerülő versenyén. A viszonylag gyenge szélben a várakozásoknak megfelelően a kéttestű hajók azonnal az élre álltak. A két esélyes szinte egy időben érte el a Balatonkenese előtt található pályajelet. Siófokon és a Tihanyi-szorosban Litkeyék vezettek, ám az Opel Fifty-Fifty a nyugati medencében felzárkózott.
A Keszthelyi-öböl bejáratánál a Festipay az északról érkező kissé erősebb szélben faképnél hagyta a többieket és délután három órakor mintegy 15 perc előnnyel fordult Keszthelynél. A Balatonfüredre visszafelé vezető vitorlázás során azonban a különbség egyre apadt a második helyezett, Józsa Márton vezette Fifty-Fiftyvel szemben.
A Tihanyi-szoros után, a célegyenesben a Festipay azonban növelni tudta előnyét, és végül 19 óra 05 perc 17 másodperckor ért célba. Ezzel azonban még nem dőlt el az első hely sorsa, mert a Fifty-Fifty jelezte, hogy óvást kíván beadni.
A befutás sorrendjében második az Opel Fifty-Fifty Józsa Márton kormányzásával, harmadik pedig a Black Jack nevű katamarán, amelyen a fedélzeten volt Roland Gäbler. Az óvásról néhány órán belül döntés született, a versenybíróság az eredményt nem változtatta meg.
Az utolérhetetlen katamaránok mögött a Raffica bizonyult a leggyorsabb egytestű hajónak. Király Zsolt és csapata mindvégig hatalmas csatában volt a Principessával, a célban is alig volt közöttük különbség.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.