Viharjelzés miatt csúszik a Kékszalag rajtja!

A várható kedvezőtlen időjárás miatt a szokásos 9-ről délelőtt 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtját – közölte a szervező Magyar Vitorlás Szövetség szerda délután a verseny honlapján.
A közlemény szerint a versenykoordinációs központ intézkedésének oka az, hogy az erős szélben a rajthoz este, éjszaka és hajnalban érkező hajók biztonságos kikötése – a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt – nem biztosítható optimálisan. A halasztást a versenyutasítás és a versenykiírás lehetővé teszi.

A verseny honlapján korábban közzétett előrejelzésben arról adtak tájékoztatást, hogy a Kékszalag első napján előreláthatólag erős szél alakulhat ki. Ezért minden versenyzőtől azt kérik, fokozott óvatossággal hajózzon a verseny ideje alatt, és ne vállaljok felesleges kockázatot.

Az Országos Meteorológia Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának előrejelzése szerint csütörtökön egy elvonuló frontrendszer mögött megélénkülő, napközben többfelé megerősödő északnyugati szél várható.

Kiemelték: a verseny kezdetén fokozatosan megélénkül az északnyugati szél, amelyet elsősorban a déli, kora délutáni órákban erős (45–50 km/órás) széllökések kísérhetnek. Csütörtök délutántól mérséklődik a szél, de az élénk északias alapáramlás várhatóan estig fennmarad. Éjszakára gyengül a szél, de az északias alapáramlás várhatóan a legtöbb helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása – áll az előrejelzésben.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, 600 hajó körüli nevezést várnak a versenyre.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Forrás: MTI/Hirado.hu

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.