VG: tucatnyian már Délen, Le Cam 5 perccel verte meg magát

Tucatnyi hajó, vagyis az élboly nagyja már a déli féltekén vitorlázik a Vendée Globe-on. Thomson továbbra is vezet. Le Cam hősiesen kitart a 4. helyen az R4-esével, pedig a verseny eleje óta csak a 11. a leggyorsabbak rangsorában, mégis 5 perccel veri magát. Nem lehet eléggé méltatni a teljesítményét, ezért megvizsgáltuk a számok tükrében.

Nem kérdés, hogy a 2020/21-es Vendée Globe sztárja (eddig legalábbis) az élen hajózó Alex Thomson mellett Jean Le Cam, aki kétszer is vezette a versenyt, és még mindig tartja magát a sokkal gyorsabb hajók előtt a negyedik helyen.

Az immár ötödik Vendée Globe-ján induló francia vitorlázó 2007-es (tehát a gyorsan fejlődő mezőnyben matuzsálemnek számító) hajójával öt perccel jobb időt futott az Egyenlítőig, mint 2016-ban – amikor egyébként a 8. helyen jutott le a déli féltekére. Ehhez most egyébként 10 nap 10 óra és 12 perc kellett.

„Már a rajt előtt is azt mondogattam, hogy én a Renault 4-es kategóriában versenyzem, nem a Ferrari 1-esben, de azt kell mondanom, hogy az én R4-esem jól fel van tuningolva!”- viccelődött a saját és a vetélytársai technikájával kapcsolatban a 61 éves veterán.

Le Cam személyes teljesítményét jól jelzi, hogy úgy van a negyedik helyen, hogy közben a Vendée Globe hivatalos oldalán jegyzett, 24 óra alatt megtett legnagyobb távolság/legjobb átlagtempó (a verseny kezdet óta) ranglistán csak a 11. helyen szerepel a neve – ami jól jelzi, hogy nem ő rendelkezik a legfürgébb rohanógéppel a mezőnyben. Ennek ellenére jelenleg a 4. helyen vitorlázik és a második legtöbb időt töltötte a mezőny élén! (Amúgy a fenti ranglistát Thomas Ruyant vezeti, aki 508,2 mérföldet tett meg 24 óra alatt 21,2 csomós – vagyis 39,3 km/h – átlagsebességgel.)

A jelenlegi állás az élmezőnyben ez:

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.