VG: Thomson bajban, Ruyant az árbócon

Ismét bukott egy helyet a Vendée Globe-on sokáig vezető Alex Thomson, aki sérülést talált a hajóján. Még kérdéses, hogy tovább tud-e menni. Közben az élen vitorlázó Ruyant is technikai gondokkal küzdött, de ő csak árbócot mászott.

Az elmúlt napokban úgy tűnik, beigazolódik azok igaza, akik szerint a Vendée Globe egyre kevésbé szól a versenyzők navigációs- és hajózási képességeiről, és mind inkább a technika, pontosabban a technikai problémák száma, eloszlása és jellege határozza meg, ki végez az élen. A régi mondás szerint ugyanis ahhoz, hogy nyerj, először is végig kell menned. Nos, Thomson ugyanis majdnem egy hétig vágtatott meggyőző előnnyel az élen, de ma félben a csapat egy közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatták a verseny követőit, hogy a brit versenyző egy rutinellenőrzés során sérülést fedezett fel a hajón. Egylőre annyit tudni, hogy a hajó orr-részében vált le egy hosszirányú merevítés. A csapat közleménye szerint Alex rendelkezik a javításhoz szükséges eszközökkel, és bíznak benne, hogy a hiba javítható.

Mindeközben a tegnap óta vezető Ruyant is küzdött ma egy kicsit: fel kellett másznia a 28 méteres árbócra hogy megerősítse a géniuafelhúzó rögzítését. A francia vitorlázó alig fél óra alatt végzett – de össze-vissza törte magát a művelet során. Semmi komoly, csak sok zúzódás, de lesz mit kipihennie.

A két éllovas problémája lehetőséget adott Charlie Dalinnak arra, hogy alaposan előretörjön: Thomsont már meg is előzte és Ruyant kergeti mindössze 22 mérföldes hátránnyal. És ismét közeledik a veterán Jean Le Cam is, aki Thomson műszaki gondjait kihasználva visszaszerezheti a harmadik helyet a nem túl gyors, de talán kevésbé sérülékeny hajójával…

A verseny állása:

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.