Yannick Bestaven nyerte a Vendée Globe-ot!

Bár a célba elsőként Charlie Dalin (Apivia) futott be, végül a szintén francia Yannick Bestaven (Maitre CoQ IV) nyerte a 2020/21-es Vendée Globe földkerülő versenyt.

Nyolcvan nap, 6 óra és 15 perc – ennyi idő kellett az elsőként célba érő hajósnak, Charlie Dalin-nak megkerülni a Földet a Vendée Globe szólóverseny „line of honor-győztesének”. Csakhogy ezen a versenyen nem kap külön elismerést az elsőként célba érő, így Dalinnak marad a dicsőség és a hivatalos második helyezés a nyertes Yannick Bestaven (Maitre CoQ IV) mögött. Bestaven ugyan majdnem nyolc órával Dalin után, sőt, még a végül harmadinak rangsorolt Louis Burtonttól (Bureau Valee 2) is nagyjából három és fél órával később ért be, de idejéből levontak 10 óra 15 percet, mert részt vett Kevin Eschoffier mentésében. (A versenyben akkor harmadik helyen álló Kevin Escoffier hajója, a PRB december elején egy nagy hullámhegyről alázuhanva lényegében kettétört, nagyon hosszan elreped, a francia tengerészt hosszasan keresték a vízben. Végül nem Bestaven, hanem a veterán Jean Le Cam találta meg és vette fel. Erről részletesen itt írtunk.)

Yannick Bestaven a célban – Fotó: Pierre Bouras / DPPI

A szokásos hatalmas tömeg helyett a járványhelyzet miatt alig háromszáz ember várta (várhatta) a befutókat a célban, de ez aligha vont le sokat az érkezők öröméből. A 24 300 mérföldes, tehát jó 44 ezer kilométeres verseny ugyanis nem kis megpróbáltatást jelentett a versenyzők számára. A VG mezőnye még tavaly november 8-án indult a franciaországi Les Sables-d’Olonne kikötőjéből – és oda is értek vissza a Déli-sark megkerülésével. A regattán 33 vitorlázó indult, közülük nyolcan estek ki.

Charlie Dalin érkezése a célba elsőként – Fotó: Christophe Favreau / DPPI

A végső győztes hivatalos (jóváírás utáni) ideje 80 nap, 3 óra és 44 perc, (14,78 csomós átlagsebesség), a másodiknak rangsorolt Charlie Dalin 80 nap 6 óra 15 percet, a harmadiknak befutó Louis Burton pedig 80 nap, 10 óra 25 percet vitorlázott.

Louis Burton (fra) célba érkezése – Fotó: Christophe Favreau / DPPI

A fenti eredményekből kiolvasható, hogy nem dőlt meg Armel Le Cleac’h rekordja, amelyet az előző VG-n állított fel 74 nap 3 óra 35 perccel.

A mezőny mindvégig nagyon szoros volt, hetek óta látszott, hogy 5-6 hajó nagyjából egy időben ér majd célba. Sokáig úgy tűnt, nagy meglepetésre a német Boris Hermann is esélyes lehet a végső győzelemre. De a monacói jachtklub színeiben induló vitorlázó 90 mérfölddel a cél előtt ütközött egy halászhajóval, és bár szerencsére senki sem sérült meg, a hajó annyira megrongálódott, hogy Boris számára már csak az maradt reális cél, hogy önerőből célba érjen – vagyis ne gyarapítsa a kiesők névsorát. (Ugyanakkor Hermann még előbbre léphet a listán, mivel ő is jóváírást kap Eschoffier mentéséért.)

Íme a befutók sorrendje az első négy célba érkezését követően:

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.