Tangó-siker a mediterrán Sydney-Hobarton

A százas Wallyk villogtak a legszebb európai versenyen, a június közepén rendezett 66. Giraglián.

A százas Wallyk villogtak a legszebb európai versenyen, a június közepén rendezett 66. Giraglián.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: Rolex

Ha nagyon leegyszerűsítenénk, akár európai Sydney-Hobartnak is minősíthetnénk a Rolex Giraglia versenyt. A Földközi-tenger legszebb zugában, vagyis St. Tropez-Genova-Korzika háromszögben rendezett regatta sztárjai éppúgy a százlábas maxik, mint a déli vizek karácsonyi versenyén. De nem ez az egyetlen hasonlóság, mivel hasonlóan komoly múltra is tekinthet vissza ez a regatta, mint a Sydney-Hobart, hiszen az első Giragliát 1953-ban rendezte meg az egyébként 1879-ben alapított Yacht Club Italiano. Az idei viadalon több mint 200 hajó állt rajthoz. A „line of honor” nyertese, vagyis az abszolút sorrendben elsőként célba érő hajó a Wally 100-as Tango lett, amely alig 11 perccel kevesebb, mint 24 óra alatt tette meg a 241 tengeri mérföldes versenytávot Marc Pajot és Thierry Peponnet kormányzásával. A mögötte célba érő hajók is mind maxik voltak: a második helyen a Galateia, a harmadikon a Magic Carpet ért be a kezdetben jó szélben, majd szinte teljes szélcsendben lezajlott versenyen.

„Nem vagyok nagy rajongója az offshore versenyeknek, de a Giraglia kivétel, jó néhányszor indultam már, de először sikerült nyernem” – mondta a korábbi Amerika Kupás veterán Marc Pajot a verseny után.

A győztes 23 óra 49 perces ideje jobb szélben rendezett versenyeken még a századik helyhez sem lett volna elég – hiszen majdnem kerek kilenc órával gyengébb, mint az Esimit Europa 2 2012-ben felállított rekordja. Persze, ettől még az idei Giraglia is csodálatos volt – mint azt képeink tanúsítják…

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.