Nagyhajós bajnokság többnyire jó szélben

Szerencsére az időjárás jól alakult a Magyar Vitorlás Szövetég Nagyhajós Bajnokságán, amelyet augusztus 5-8. között rendeztek meg Balatonfüreden nyolc hajóosztálynak (X-35, Nautic, 33-as, Scholtz 22, Regina, Sudár Sport, 15-ös jolle, B25).

Csütörtökön szélcsenddel és záporral, valamint másodfokú viharjelzéssel indult a Nagyhajós Bajnokság első napja, éppen ezért a versenyrendezőség a hivatalos megnyitót követően halasztás mellett döntött. A 10:30 magasságában frissülő szél ugyanakkor már a vízre hívta a nevezett egységeket.

Pénteken, a második versenynapon stabil, 10-15 csomós széllel vitorlázta végig a Siófok közelébe helyezett Bravo pálya mezőnye. Elsőként a Regina osztály egységei rajtoltak, őket követte a Sudár Regatta, a 15-ös túrajolle, majd a Balaton 25 osztályok képviselői. A futamok 30-35 percesek voltak átlagosan, a szél pedig szinte végig tartotta irányát, csupán az utolsó futamban érte egy kis fordulás az éppen befutó Balaton 25 egységeket. Az Alfa pályán versenyzők már nem mondhatták ennyire szerencsésnek magukat, hiszen a folyamatosan forgó szél megnehezítette a rendezőség, valamint a versenyzők dolgát is. A futamok hossza itt, Balatonfüred előtt ugyanakkor átlagosan 50 percre volt tehető. A 10-12 csomó ugyanakkor végig kitartott, de csupán a X35-ösök tudhattak négy futamot teljesíteni. A Nautic, a 33-as és a Scholtz 22-es egységek három érvényes futammal zárták a napot.

Felemásan alakult az MVSZ Nagyhajós Bajnokság harmadik – szombati – versenynapja: a szélcsend miatt parti halasztással indult. A kormányosi értekezleten viszont még adtak esélyt annak a rendezők, hogy kora délután megérkezik szél, így is lett. Végül szombaton is 2-2 futamra került sor 10-15 csomós, jellemzően délnyugati szélben. A zárónapon is volt szél, így délelőtt kezdetben 10-13 csomós keleties szélben zajlottak a futamok, majd gyengült, ezért pályamódosításra volt szükség. A hajóosztályok végül 10 futammal zárták a bajnokságot, a magas futamszám a bizonyítéka, hogy az idei bajnokságon a széllel nem volt probléma.

A B25-ösök között Fazekas Ákosék Penny-je nyert, a legjobb 15-ös túrajollénak a Miklós Tibor által kormányzott Csér bizonyult. Nautic osztályban Borsos Ernő Mahimahija lett az első összetettben, a Reginák között ifj Büki Gábor Nymeriája, a Scholtz 22-esek között pedig Veisz Miklós Aventurája nyert. Sudár Sport osztályban Hainzman Ákos (Bluebánat), az X-35-ösök között pedig Ott Ádám Tamás (Olsen) szerezte meg az aranyat.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.