Magyarok az America's Cup-on: ezt mondják az ászok

A magyar America’s Cup csapat létrehozásának ötletét hangsúlyozottan gondolat-kísérlet jelleggel nekiszegeztük a magyar vitorlás sport három talán legeredményesebb alakjának. Az olimpiai Finn dingi osztályban világ- és kétszeres Európa-bajnok Berecz Zsombornak, a Repülő Hollandiban tizenháromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Majthényi Zsombornak és természetesen az ötszörös földkerülő, szólóvitorlázó, Vendée Globe 5. és 8. helyezett Fa Nándornak.

A kérdés a következő: Ha minden szükséges anyagi feltételt sikerülne előteremteni, elképzelhetőnek tartaná-e egy magyar America’s Cup csapat megteremtését és működését a következő két AC ciklusra? A váratlan kérdésre íme az első reakciójuk!

Berecz Zsombor

  • Szerintem ehhez még nem vagyunk elég érettek. Úgy 30 év múlva, ha megérik az ország arra, akkor elképzelhetőnek találnám, de most szerintem fölösleges lenne próbálkozni.
  • Az ország nem érett meg rá vagy a vitorlázók?
  • A vitorlázók. Ismerem azokat, akik ott vannak a mostani versenyző AC75-ösökben. Senkit nem tudnék most odaállítani a mienk közül bármelyikük helyett. Nagyon sok jó vitorlázónk van, de életvitelszerűen csak kevesen csinálják ezt. Amíg ez így van, addig szerintem ne akarjunk America’s Cupra készülni! Az a baj szerintem, hogy az olimpiai vitorlázáson kívül nincs felvevőpiaca Magyarországon a képzett vitorlázóknak. Ha például egy húszéves gyerek nem Olimpiára készül, akkor lehetetlen a vitorlázásból megélnie. Egyébként lehetne, mert sok ember van itthon is, aki áldoz a vitorlázásra és pénzt költ, de nagyon kevesen lépnek ki a nemzetközi színtérre.
  • Több Wild Joe kéne? Vagy olyanok, mint amikor pár éve Bujáky Attila fiatal csapattal nekivágott a Melges 24 versenysorozatoknak?
  • Ahogy nagyon jó úton indultak el Bakóczy Robiék szintén a Melges 24-gyel. Vagy Schatz Árpi Czégai Petivel, a Melges 32 programmal. Amíg a Kékszalag a főcím Magyarországon a vitorlázásban, addig nem kell America’s Cupra menni.

Majthényi Szabolcs

  • Az egészet így elsőre nagyon futurisztikusnak látom. Ilyen terv megvalósításához olyan kapcsolatokkal kell rendelkezni, olyan háttér bázissal, ami még elképzelhetetlen. Ez alatt nem a hajóépítést értem, mert ott szerintem jól állunk, hanem egyéb technológiák terén vannak hiányosságaink.
  • Mivel lehetne a magyar hajóstársadalmat megmozdítani, hogy ne a Kékszalag legyen a legnagyobb érték, a legismertebb elem?
  • Nem tudom, ezen nem gondolkoztam. Nem látom reálisnak, hogy egy America’s Cup csapathoz szükséges mennyiségű pénzt valaki ebbe befektessen. De a pénz csak a dolog egy része. Szerintem az ehhez szükséges know-how sincs meg Magyarországon. Például, ahogy ezt az olimpiásdit nézem… Az, amit Berecz Zsombi csinál, az kész csoda! Ő egy Don Quijote, akinek sikerül ledöfni azt a (…) szélmalmot. Ha megnézem, hogy milyen stábokkal veszi fel a versenyt, hát elképesztő, amit véghez visz. Ezt egyszemélyes hajóban meg lehet csinálni ideig-óráig, de egy America’s Cup projektet nem lehet úgy végig vinni, ahogy ő az elképesztő akaratával felvértezve egyedül vív a világgal. A realitás talaján maradva jelen viszonyaink között egy ilyen projekt még távol áll tőlünk. Vagy pedig az nem egy magyar csapat lesz, hanem egy nemzetközi valami, külföldi sztárokkal, amelyen ugyan magyar lobogó leng, de sok köze nem lesz hozzánk.

Fa Nándor

  • Beszélgetni mindenképp érdemes a témáról, de ehhez össze kéne rántani 10-15 olyan jól kiválasztott embert, akikkel érdemes erről együtt gondolkodni. A kérdés az, hogy van-e olyan szakmai erő, karizma, amely a program megvalósítását esélyessé teszi. Ha van ilyen, akkor már mögé lehet tenni azt a csendes anyagi erőt, amivel a dolog elindulhat. Mindent meg lehet próbálni, de azt gondolom, hogy jelen pillanatban nem tud olyan hozadéka lenni a dolognak, amennyi energiát bele kell fektetni. Túl azon, hogy mélységes elismerésem Berecz Zsombinak, a Vadnai gyerekeknek, Érdi Márinak és még jó pár fiatalnak, akik küzdenek és hozzák az egyre javuló eredményeket, de az a háttér, az a bázis, ami résztvevő olaszoknál, angoloknál, új-zélandiaknál és még néhány nemzetnél megvan, az nálunk még hiányzik. Még az amerikaiak is kevésnek bizonyultak bizonyos szempontból, pedig extra csapatuk van!
  • Mi vitorlázók is tehetünk arról, hogy a vitorlázás nem eléggé ismert és elismert Magyarországról. Talán egy ilyen nagy költségvetésű program „farvizén” fellendülhetnek és ismertté is válhatnak a versenyvitorlázás más elemei…
  • Bármilyen kampányt nézünk, ott van mögötte egy személyes ambíciókkal hajtott nagy erő. Amíg nincsenek olyanok, akik ezt nagyon akarják, addig nincs mire építeni egy csapatot. Olyan kell, aki nem kivenni akar ebből valamit, hanem elkötelezetten akarja a sikert. De beszélgessünk még erről! Erről csak átgondoltan lehet hasznos véleményt mondani, nem az első érzések alapján.

„Amíg a Kékszalag a főcím Magyarországon a vitorlázásban, addig nem kell America’s Cupra menni”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.