Ma szörfös délelőtt után jó vitorlázó idő várható

Az OMSZ előrejelzése szerint a mai hidegfront átvonulásában lehet egy leállás délután, akár vitorlásról is nézhetjük a naplementét.

 

Mi is teszteljük az OMSZ térképes előrejelzéseit, erre kiváló alkalom a nagyrészt parton, vagy otthon töltött idő. Visszamenőleg elég jól működtek az elmúlt hetekben az információk és meteorológiai számítások. Volt olyan időszak amikor fél óra pontossággal tudták megjósolni a várható szeleket. A szeszélyes április eddig kevés csapadékkal és a frontokból nagyon stabil szelekkel segítette a pár vízen lévő hajót.

Reméljük hamarosan többen is ki tudnak menni vitorlázni, erre bíztatunk egy mai előrejelzésel is. Délután várható egy enyhülés az élénk északi frontban, majd éjjel újabb, az eddiginél jóval nagyobb nyomásokkal érkezik a viharos szél. Horgászoknak sem ajánljuk a vízen tölteni az éjszakát, előfordulhat 80 km/h nyomás is az éjjel 2-3 óra körül csúcsosodó viharos szélben. Ma a késő délutánban, egészen a naplementéig látszik viszont egy enyhülő ablak, jó eséllyel családilag is kihajózhatunk – de mi is kíváncsian nézzük, hogy alakul ma az előrejelzéshez képest a valóság. Jelenleg kitisztult az ég a Balaton jelentős része felett, a keleti medencénél csak pár felhőfoszlány van. A víz és a levegő is hideg, öltözékben mindenképp készüljünk erre, az esetleg hamarabb visszaélénkülő szélben legyen vihar öltözet is bekészítve és mentőmellény mindenkin, hiszen a VMSZ még nincs készültségben, nem számíthatunk gyors segítségre havária esetén.

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére szombat reggelig

A mérsékelt (10-25 km/h) északnyugati alapszelet élénk-erős (30-45 km/h, nyugaton időnként ~50 km/h, délelőttig nyugaton egy-egy ~ 55 km/h) lökések kísérik. A délután folyamán először az erős, majd az élénk lökések is megszűnnek. Reggel erősen felhős vagy borult ég mellett eső, záporeső várható, majd a délelőtt folyamán nyugat felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet, és a csapadék is megszűnik. Délután már többnyire kissé gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 20 fok körül alakul. Késő este 12, 13 fok valószínű.

A Balaton Siófoknál 17, a Velencei-tó Agárdnál 16.5 fokos.

Balaton nyugati medence: a másodfokú viharjelzés érvényes.

Balaton középső medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.

Balaton keleti medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.

Velencei-tó: a jelzőrendszer alapon van.

Készült: 2020. május 2. 08:27 (06:27 UTC)

OMSZ: 2020. május 2. 08:28 (06:28 UTC) [fwGs]

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon is.