Karantén regatták és éledező vitorlás edzések a Balatonon

Számos értelmezése van a legutóbbi kormányrendeletnek, ami a Magyar Közlönyben jelent meg. A Magyar Vitorlás Szövetség még nem nyilatkozott a témában, a legtöbb vitorlás egyesület előjelentkezéssel meghirdette a táborait és amatőr összemérések indultak el – betartva a rekreációs kereteket.

 

Egyre többen közelítenek a Bahart és más kikötők által már előre beszedett díjazású kikötőhelyükhöz. Vízre kerülnek a parton lévő hajók is és a tulajdonosok jogosan használni szeretnék a több százezer, sokszor inkább millió forintos éves fenntartási díjjal járó hajójukat, szolgáltatásokat. Már ami elérhető ebből.

A nyári utánpótlás táborokba jelentkezésnek általban semmi anyagi kötelezettsége nincs, felmérési jelleggel, illetve előjelentkezéssel próbálják segíteni a hamarosan elinduló versenyszezont a klubok. Így járt el a Katamarán Suli, ahol 85%-ban el is keltek a nyári helyek, de van olyan klub ahol még nem kaptak értékelhető visszajelzést a szülőktől – pedig ez sokat segítene a tervezésben. Meghirdette táborait a Litkey Farkas vezette vitorlás iskola és az unokatestvér Litkey Árpád egészen új oktatási módszert bevezető klubja is, a déli parton pedig a Pomucz Tamás irányította siófoki iskola is.

Van olyan klub aki szintén a fenntartásának érdekére hivatkozva április végi határidővel beszedte csökkentett tagdíjait, de a telepet nem nyitja ki a tagok előtt és nincs hír a táborokról, vagy várható aktivitásról sem. Itt a nagyrészt idős tagságot védik meg a lehetséges veszélyektől, de nézik a fejleményeket és cél a megfelelő időpontban az újraindulás. Közben olimpikonjaink és az aspiráns csapatok újra vízre szállhatnak, szerencsére ők a klubjuktól elsőbbséget kapnak – aki nem tud edzeni a lezárt egyesületben, mint pl. a Gyapjas testvérek, az kénytelen másik sporttelepet keresni magának erre az időszakra.

Az igazán elkötelezett nagyhajós versenyzők már a rekreációs lehetőséget is kihasználták az elmúlt hetekben és valódi távolságtartásokkal, összeméréseket szerveztek GPS és a hajózási útvonal jelzéseinek a segítségével. Ilyen szerveződés zajlik zárt facebook csoportban Balatonföldváron, az egykezes, vagy családi Karantén Regatta néven. Az edzőfutam rajtjának időpontját is a facebookon hirdetik meg, egy rajtbóját használnak az egész évben víźben lévő vízkivételi pontok mellett. Innen a tihanyi első kardinális bóját, a hajózási útvonal jelzését kell megkerülni. Nagyon régen földváron a Kossuth rádió tíz órás hírei adták az etalon időt, a sparis legenda, Erdélyi Béci ötlete alapján. Ezt most mobiltelefonok és a közösségi média váltotta fel. A célban megvárják egymást a hajók, egymás idejét is mérik és az edzés végeredményt a yardstick megújult szabályai alapján hirdetik meg több fordulóban. Versenykiírás és kötöttségek nincsenek, ez gyakorlás, összemérési lehetőség és a jól szeparálható vitorlázásban, a jelenlegi szabályok alapján ez egy nagyon biztonságos versengés érzését hozza. A kedves hangulat, a valódi sporttársi magatartás már egy új világot mutat meg, vagy talán a múlt század eleji versenyeket idézi. Annyira sikeresnek látszik, hogy nem csodálkoznánk, ha régi-új műfajt is teremtene és az új rendeletek szerint már csökkentett létszámmal, a rendes versenycsapatok is elindulnak rajta gyakorlásként.

Mindeközben Somogy megye őrei dolgoznak, az alábbi összefoglaló közleményt is ma olvashatjuk az MTI-n: A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Kormányrendeletben szereplő korlátozó intézkedések megszegése miatt 2020. március 28-án 0 óra és 2020. május 03-án 24 óra közötti időszakban Somogy megyében a rendőrök összesen 1265 főt figyelmeztettek, 447 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, valamint 887 szabálysértési feljelentést tettek.

Hogy legyen, maradjunk otthon a lakásunkban és az óhatatlanul elérkező vitaminhiánnyal gyengítsük az immunrendszerünket és növeljük a megbetegedés veszélyét, vagy az elmúlt hét hét alatt nagyon jól megtanult szabályok és új életforma szerint kezdjünk el élni és folytatni az egymásra sokkal jobban figyelő életformánkat? Talán nem mellesleg a budapestiek Balatontól eltiltása semmiben sem segíti a nagyon is szükséges fellendülést a turizmusban. A helyi lakosoknál lényegesen többet költenek az itt nyaralók, üdülő- és hajótulajdonosok. Ez tovább növekszik ha a megfelelő távolságtartással és korlátozott zónákban, például a vitorlázók a teljesen üres tavon még mozognak is. Hisz kell az energia a gazdaságba is, azt otthon ülve nehéz megmozgatni.

Fotó: Gémesi Jóka, Peter Brogger

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.